Het is bijna tijd voor de Vughtse Cultuurweek 2023

Ingezonden mededeling

De Vughtse Cultuurweek 2023 staat weer voor de deur. Dit jaar zal de Cultuurweek plaatsvinden van 27 maart t/m 2 april. Het jaarlijks terugkerend evenement is een viering van cultuur in Vught en de omgeving. Dit jaar zijn er meer dan 40 kunstenaars, cultuuraanbieders en verenigingen betrokken bij het evenement. Het belooft ook dit jaar weer een week vol kunst, cultuur en entertainment te worden.

De borden ter attentie van de Cultuurweek staan klaar
Mensen die de gemeente Vught binnenrijden zullen worden verwelkomd door een bord waarop de Cultuurweek wordt aangekondigd. Op het bord staat onder andere een link die mensen kunnen volgen om meer informatie over het evenement te bekijken. De activiteiten worden in Cromvoirt, Helvoirt en andere locaties binnen Vught georganiseerd.

Een rijk cultureel aanbod
Gedurende de gehele Cultuurweek zullen verschillende evenementen plaatsvinden verspreid over diverse locaties in Vught. Deelnemers kunnen genieten van een gevarieerd programma vol kunst, theater, muziek en literatuur. Tijdens het samenstellen van het programma is rekening gehouden met alle leeftijden. Terwijl de kinderen een kookworkshop volgen hebben de ouders de tijd om even te ontspannen door bijvoorbeeld een rondje blackjack te spelen. Ook voor de oudere generatie is er overigens voldoende te beleven. Zo zijn er onder andere lezingen en filmvertoningen voor volwassenen. Ook is er een expositie in Kunstlokaal 4M en de Lambertuskerk waarbij kunstwerken van diverse kunstenaars tentoon worden gesteld. De exposities zijn overigens doorlopend geopend en meerdere dagen te bezoeken. Daarnaast zijn er culturele wandelingen en optredens gegeven door lokale artiesten die voor zowel jong als oud geschikt zijn. Een groot aantal activiteiten zijn gratis toegankelijk. Er zijn echter een aantal activiteiten waarbij een reservering nodig is of waarvoor je een kaartje moet kopen.

Culturele avondwandeling Vincent van Gogh
Een hoogtepunt van de week is de avondwandeling in Helvoirt in het teken van Vincent van Gogh. Deze wandeling vindt plaats op 31 maart en zal ongeveer een uur duren. Theodorus van Gogh, de vader van Vincent van Gogh, was van 1871 tot 1875 dominee van de protestantse kerk in Helvoirt. Zodoende bezochten Van Gogh en zijn familie de plaats regelmatig. Deelnemers zullen van alles leren over het leven van de familie Van Gogh in de 19e eeuw. Helvoirt maakt overigens ook deel uit van het Van Gogh Nationaal Park.

Een toepasselijke afsluiting
De afsluiting van de Cultuurweek 2023, genaamd Proef Vught, vindt plaats op zondag 2 april. Tijdens dit evenement kunnen deelnemers een aantal lokale verenigingen leren kennen. Er zal ook een modeshow worden georganiseerd en een markt waar bezoekers lokale producten kunnen kopen. Daarnaast zullen er demonstraties worden gegeven en muziek worden gespeeld. Het programma zal worden afgesloten met een Vughtse dans waarvoor MDM Vught de choreografie verzorgt. Iedereen die wil mag meedoen met de dans, ongeacht je leeftijd of ervaring. De danstutorial voor de Vughtse dans staat online zodat deelnemers thuis alvast kunnen oefenen.

De Cultuurweek bevordert gemeenschapsbetrokkenheid
Gemeente Vught organiseert de Cultuurweek om de culturele diversiteit binnen de gemeenschap te vieren en bemoedigen. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door MDM Vught, de Speeldoos, MusiCare en Plaza Cultura. Daarbij speelt de inzet van de vele vrijwilligers en cultuuraanbieders een grote rol in het mogelijk maken van het programma. Lokale artiesten worden in het zonnetje gezet en krijgen de kans om hun werk ten toon te stellen. Het is de ideale manier om mensen met elkaar te verbinden. Dit kan bijdragen aan een verbeterde inclusie en samenhang binnen de gemeente. Verder helpt de Cultuurweek om de lokale economie te stimuleren door lokale bedrijven uit te lichten.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …