Het interieur van nu combineert vintage en modern: vijf eyecatchers in je woonkamer

Ingezonden mededeling

Er zijn talloze elementen die onze interieurs beïnvloeden. Duurzaamheid, een zekere hang naar vroeger en de liefde voor het buitenleven zijn enkele voorbeelden hiervan. Hoe vertaalt dat zich naar het meubilair? Vijf opvallende elementen die je wellicht inspireren tot een make-over van je woonkamer.

De organische vormen van de jaren ’70
Zoek ze maar even op het internet: tafels in organische vorm. Over blikvangers gesproken. De link met de natuur, waar rechthoeken en vierkanten ook niet bestaan, is snel gelegd. In de jaren ’70 waren dit soort ovale of ronde salontafels niet aan te slepen, en laat dat nou net een belangrijk decennium zijn dat in deze eeuw opnieuw massaal omarmd wordt door binnenhuisarchitecten. Ze maken een huiskamer net wat speelser.

Vintage hifi: van vooroorlogse radio tot platenspeler
Oude apparaten zijn hot. Dan hoeft het niet eens een kolossale radio van pakweg voor de Tweede Wereldoorlog te zijn – je weet wel, zo’n houten kast met rieten speakerbekleding en een enorme tune-knop. Ook platenspelers worden als pure retro beschouwd; de authentieke beleving van het luisteren naar een elpee is nieuw leven ingeblazen. Veel jongeren kopen zelfs weer cd’s, dus verouderde stereo is aan een tweede jeugd bezig. Ook omdat het geluid natuurlijk vele malen beter is dan dat van de streamingdiensten.

Hergebruik: bijna overal kunnen plantjes in
Duurzaamheid komt behalve in oude apparaten terug in het opnieuw gebruiken van afgedankte spulletjes. Kijk naar een tv-programma als Klusklauwen of The Repair Shop en het ene na het andere pareltje komt voorbij. Zo kun je zelf ook te werk gaan en unieke kunstwerkjes creëren. Van een lamp gemaakt van auto-onderdelen tot overtollige koffiemokken die plek bieden aan kruidenplantjes en cactussen.

Veel hout: het ‘mag’ gelukkig weer
Waarom heeft hout decennialang zo’n minimale rol van betekenis gespeeld in onze huishoudens? Alles was van plastic, fineer, MDF of ander niet-duurzaam materiaal. Maar dat is aan het veranderen, ook omdat we het buitenleven meer zijn gaan omarmen in 2020. Hout is het duurzaamste materiaal dat er bestaat – dat is tevens zichtbaar in de hierboven al genoemde tafels met organische vormen – en heeft een warme uitstraling die continu aan de natuur refereert.

Industriële elementen
De industriële lamp lijkt een blijvertje en het blijft daar niet bij, voor wat details met een duidelijke oorsprong betreft. Industrieel is ook een kurkvloer, een leren fauteuil of een tot bakstenen gestripte muur. Met al die verschillende, vaak natuurlijke invloeden worden woonkamers eclectisch en ontstaat er meer en meer variatie.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …