‘Het geheim van Vught’ wordt langzaam ontrafeld

Onder de mysterieuze titel ‘Het geheim van Vught’ ontmoetten donderdag 30 maart een kleine veertig ondernemers, historici, natuurkenners en betrokken Vughtenaren elkaar in Kasteel Maurick om verder te brainstormen over de verborgen mogelijkheden die Vught biedt om het dorp in de toekomst nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.

|Door Ton Wagenaars|
“Daarvoor is er nu een boekje verschenen met de titel ‘Het geheim van Vught’. De verraste lezer zal dan snel tot de conclusie komen dat het boekje slechts drie bedrukte pagina’s kent, de rest is blanco en moet dus door de lezer zelf ingevuld worden, met het liefst verrassende en creatieve ideeën”, zegt Gijs van Oorschot die namens de gemeente de bijeenkomst leidde. Het boekje zou dan ook geschreven zijn ‘door alle Vughtenaren’, zoals het titelblad vermeldt.

De meeting was een vervolg op enkele eerdere bijeenkomsten in het kader van een grotere samenwerking tussen allerlei ‘bewogen’ groeperingen. En daarin gaat men ver. Sportverenigingen, recreatieve instellingen, culturele clubs, dienstverlenende sectoren, hotels en restaurants.

Drie stellingen
Na een kort welkomstwoord van gastheer Klaas van Leengoed, die ook nog even de nieuwe koers van Kasteel Maurick uit de doeken deed, konden de betrokken Vughtenaren en ondernemers in drie groepen aanschuiven om de eerder al verzamelde suggesties verder uit te werken en om invulling te geven aan drie stellingen. “Er moeten fietsroutes komen op basis van het klaverblad-concept” was de eerste stelling. Het klaverblad-concept staat daarbij voor wandel en fietsroutes die moeten leiden langs vier elementen: natuur & recreatie, winkelgebieden, gastronomie en cultureel erfgoed. Ook was er de stelling dat ‘Bij elk festival in Den Bosch door Vught moet worden aangehaakt als ‘dislocation’ ‘. Dit houdt in dat Vught dan dienst moet doen als participatieplaats, vertrekpunt, overnachtingplaats of tussenstop. In dat kader werd verwezen naar een nieuwe aanlegplaats bij Kasteel Maurick voor bootjes uit Den Bosch.  Als derde bogen de bevlogen Vughtse promotors zich over de stelling dat er bij de vijf grootste trekpleisters van Vught e-bike oplaadpunten zouden moeten komen. Alles moet erop gericht zijn om alle Vughtse highlights ‘in the picture’  te krijgen en aan te prijzen bij potentiële toeristen. Daarbij zou een koppeling met manifestaties in de Hertogstad vanzelfsprekend zijn. Wethouder Peter Pennings steunt de plannen: “Het geheim is dat er nog zoveel potentie is en dat we dit alles moeten bundelen en meegeven aan onze kinderen. Zet het in beweging en zoek de raakpunten.”

Merk Vught
Bas de Groot, ingehuurd als commercieel adviseur, ziet ook een realisatie van het prestigieuze plan: “Het is de ontwikkeling van de visie voor erfgoed en vrijetijdseconomie.  Alle initiatieven hier aangedragen moeten met elkaar verbonden worden waarbij het initiatief ligt bij de Vughtenaren. Zet het merk Vught op de kaart als een eenheid. We zijn bezig met een nieuwe toeristische website met daarop aandacht voor natuurlijke landschappen, fietsroutes langs allerlei objecten, aandacht voor een cultureel centrum als DePetrus enzovoorts. Vergeet ook niet dat er veel te zien en aan te prijzen valt aangaande het jaar 1629, de verovering van ´s Hertogenbosch, waarbij Frederik Hendrik zijn troepen leidde vanuit Vught. Het nieuwe centrum wordt ook een uitdaging als het straks gereed is. Misschien is er een mogelijkheid om samen te gaan werken met  de Kring Vrienden van Den Bosch. Er liggen heel veel toetsstenen.”

De Groot ziet al de inzet van een shuttlebus voor toeristen tussen de verschillende bezienswaardigheden, een te verdienen Vughts armbandje waarmee je extra privileges kunt krijgen bij winkels. Opschrift bandje is dan `Een band met Vught`. En er zal gewerkt gaan worden aan bewegwijzering en informatieborden. Bij de realisering van al deze plannen zal niet direct een beroep worden gedaan op de gemeente, maar zal er gezocht worden naar begunstigers, sponsoren en andere mecenassen. Ook via crowdfunding zal worden getracht de benodigde gelden bij elkaar te krijgen.

Utopie?
Sceptici zijn er ook. “Vught heeft zijn grote trekpleisters zoals de IJzeren Man, het Nationaal Monument Kamp Vught, de Vughtse Heide en zijn aansprekende raadhuis Leeuwenstein, maar om daar nu ook alle landgoederen, DePetrus met zijn nieuwe invulling, de uitstekende horeca en ander historisch erfgoed aan te koppelen lijkt een utopie.”  De Groot: “Maar daar ligt nu juist de uitdaging. Als je er in slaagt om alles aan elkaar te ‘linken’ zet je Vught als eenheid op de kaart. De organisatie is vast besloten om in een volgende bijeenkomst de resultaten verder te beschouwen.

Kijk ook bij

Kjeld Zwitserloot wint Europese eindronde van European Olympiad of Experimental Science

Na winst bij de Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in …