Het Brabants Muziek-Theater met Titanic De Musical genomineerd voor vijf Amateur Musical Awards

Woensdagmiddag zijn de nominaties voor de in de Nederlandse amateur-musicalwereld felbegeerde Amateur Musical Awards 2017 bekendgemaakt. Het Brabants Muziek-Theater maakt met Titanic De Musical in maar liefst vijf categorieën kans; een bijzondere waardering voor het Schijndelse theatergezelschap, dat afgelopen najaar met die productie haar 25-jarig jubileum vierde.

Niet alleen maakt Het Brabants Muziek-Theater kans om de awards voor Beste Musical Drama en Beste Vormgeving/Toneelbeeld mee naar huis te nemen, ook zijn twee actrices en een acteur de jury opgevallen: Mieke van Nistelrooij is in de rol van Alice Beane genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol Comedy, Annemarie Paulusse in de rol van Kate McGowan voor Beste Vrouwelijke Bijrol Drama en Roy Verhoeven in de rol van Frederic Barret voor Beste Mannelijke Hoofdrol Drama. Maar liefst vijf nominaties dus: een prestatie die geen enkel ander amateurgezelschap Het Brabants Muziek-Theater dit jaar nadoet.

Titanic De Musical was dan ook niet zomaar een productie voor het theatergezelschap. Producent Alexandra Peperkamp: “Natuurlijk is het financieel gezien altijd weer een hele uitdaging om als amateurgezelschap zo’n grote productie op de planken te brengen, maar Titanic De Musical was echt op álle fronten een enorm zware. Dat begint al met het feit dat het stuk dezelfde titel draagt als ‘de film die iedereen gezien heeft’, maar een compleet ander verhaal vertelt. Probeer dat maar eens over te brengen aan het publiek. Dan heb ik het nog niet gehad over het flinke aantal hoofd- en bijrollen met zangsolo’s: dat zijn er in Titanic De Musical wel twintig, waardoor we een ontzettend sterke cast nodig hadden. Met een musical die zich volledig afspeelt op een schip, was het ook een hele uitdaging om in het statische decor tóch dynamische toneelbeelden te creëren.” Op de nominatie voor Beste Vormgeving/Toneelbeeld is Peperkamp dan ook wel het meest trots, zegt ze: “Dat is er een waar echt élke medewerker, elk van onze vele vrijwilligers aan heeft bijgedragen. Dat is het grootste compliment wat je als organisatie kunt ontvangen: dat het hele beeld klopt.”

De Amateur Musical Awards werden in 2014 voor het eerst uitgereikt en ook toen was Het Brabants Muziek-Theater genomineerd, destijds voor de musical Hair van de jongerengroep BMTeens, die inmiddels met de volwassenengroep is samengevoegd om meer leeftijdsdiversiteit in de producties aan te brengen. Toen werden helaas geen prijzen mee naar huis genomen, maar op maandag 20 november reist een grote delegatie van het gezelschap opnieuw af naar Amsterdam, waar de uitreiking van de 2017-editie zal plaatsvinden tijdens het Amateur Musical Award Gala in Koninklijk Theater Carré.

Lang blijven hangen bij hun jubileumproductie uit 2016 doet Het Brabants Muziek-Theater overigens niet: inmiddels zijn de audities voor hun nieuwe spektakelproductie alweer gehouden, want in het najaar van 2018 brengt het gezelschap 3 Musketiers, de Musical op de planken van de Brabantse theaters. Ondertussen wordt door dezelfde vrijwilligers die voor het succes van Titanic De Musical zorgden, ook al hard gewerkt aan de nieuwe productie van Kleintje BMT, de jeugdgroep van Het Brabants Muziek-Theater: zij spelen in de kerstvakantie de familiemusical De Tovenaar van Oz.  Kaarten daarvoor zijn al verkrijgbaar.

Lees meer over Het Brabants Muziek-Theater, de nominaties voor de Amateur Musical Awards 2017 en de nieuwe producties van het musicalgezelschap op www.brabantsmuziektheater.nl

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …