Een van de motoren die u tijdens Open Monumentendag kunt bewonderen

Heropening ‘Collectie Wielrijders’ op Fort Isabella

Op zondag 11 september zal op Fort Isabella de nieuwe museale ruimte van de Collectie Wielrijders in gebruik genomen worden en voor het publiek worden opengesteld. Dankzij de Isabellagroep is deze ruimte ter beschikking gesteld. Daardoor bestaat niet alleen de gelegenheid om alle bezoekers op de begane grond te ontvangen, maar bovendien wordt voortaan de ruimte geboden om meer aandacht te geven aan de rol van Fort Isabella tijdens het beleg van 1629.

De nieuwe expositieruimte

De Collectie Wielrijders is in de nieuwe ruimte op een aantrekkelijke manier opgesteld, zodat deze ook voor rolstoelbezoekers goed te bekijken is. Het programma op 11 september ter gelegenheid van Open Monumentendag zal een aantal extra onderdelen bevatten. Naast de Militaire Erewacht, die tussen 11.00 en 14.00 uur zal worden ‘vertrokken’ door de leden van de Vereniging Militair Historische Uitbeelding, gekleed en bewapend als Nederlandse militairen uit de periode 1939-1940. Er zullen ook enkele displays te zien zijn van zeldzame militaire rijwielen en motoren uit diezelfde periode. De deelnemers zullen vijf zeldzame gerestaureerde motoren presenteren die in de meidagen van 1940 gebruikt werden bij eenheden zoals het Regiment Wielrijders. Bovendien worden de bezoekers uitvoerig geïnformeerd door de eigenaren van de motoren, die aanwezig zullen zijn. De displays worden opgesteld tussen het museumgebouw 17 en de nieuwe gracht aan de oostzijde van Fort Isabella.

‘Duurzaamheid & Monumenten’
Aangezien het thema van Open Monumentendag dit jaar ‘Duurzaamheid & Monumenten’ luidt, was het een moeilijke keuze om hiervoor het meest geschikte gebouw van Fort Isabella te selecteren. Immers, bijna alle gebouwen van Fort Isabella zijn getransformeerd tot zeer duurzame gebouwen. Gebouw 8, het voormalig ketelhuis, springt er wat dat betreft bovenuit, aangezien dit gebouw een drietal levensfasen heeft gekend die op 11 september zullen worden toegelicht aan de hand van foto’s en tekeningen.

Rondleidingen
Deze programmaonderdelen zullen worden omkleed met regelmatige rondleidingen over het terrein en bij het ketelgebouw. Het complete dagprogramma zal bij het museumgebouw kenbaar gemaakt worden. Bij de uitvoering van de Erewacht wordt het publiek verzocht om de ceremonie met gepast respect gade te slaan. Het gehele programma is hier te vinden.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …