Marie Verbraeken (Foto: Ringel Goslinga)

Herdenkingsuitzending Nationaal Monument Kamp Vught

Voor het tweede jaar op rij maakt Nationaal Monument Kamp Vught een speciale herdenkingsuitzending als alternatief voor de publieke 4 mei-herdenking. Journalist Theo Verbruggen presenteert de uitzending met bijdragen van o.a. Joost Prinsen, Willemijn Smeets en de onlangs 100 jaar geworden oud-gevangene Marie Verbraeken. Het programma is op 4 mei te zien bij Omroep Brabant vanaf 18.00 uur.

Marie Verbraeken (1921) is geïnterviewd bij haar thuis in Westzaan. In de oorlog werd Marie koerierster voor het verzet; ook bood het gezin hulp aan onderduikers. Na verraden te zijn, kwam ze in september 1943 terecht in gijzelaarskamp Haaren, waar ze drie van de vijf maanden alleen in een cel verbleef. Begin maart 1944 werd Marie overgeplaatst naar Kamp Vught, waar ze twee maanden gevangen werd gehouden. De inmiddels 100-jarige Marie verzorgt nog steeds gastlessen voor scholen. “Sommige kinderen vragen me weleens: ‘Haat u de Duitsers?’ Dan zeg ik altijd: “Nee, want haat heeft nog nooit iets opgelost.”

Joost Prinsen (Foto: Marco Bakker, Lumen)

Joost Prinsen
Ook is er een bijdrage van acteur, zanger en schrijver Joost Prinsen. Zijn wieg stond in 1942 in Vught, niet ver van waar kort daarna het concentratiekamp in gebruik zou worden genomen. Hij zal in de uitzending stilstaan bij een vormende herinnering uit zijn jeugd, die hem bewust maakte van zijn eigen vooroordelen. Kleinkunstenares Willemijn Smeets zingt het lied ‘Muren’, dat zij eerder schreef voor Nationaal Monument Kamp Vught. Rosalie Beijerink en Pleun Fieten, leerlingen van het Vughtse Maurick College, zijn onlangs verkozen tot jeugddorpsdichters van Vught en dragen samen een gedicht voor.

Kranslegging
Directeur Jeroen van den Eijnde spreekt hierna het memorandum uit, waarin de slachtoffers van de oorlog en in het bijzonder van Kamp Vught worden herdacht. Een kleinzoon en achterkleindochter van Herman Alers, die gefusilleerd werd in Kamp Vught, leggen symbolisch een gezamenlijke krans, namens alle betrokkenen. Ook dit jaar leiden twee tamboers van het Sint Catharinagilde uit Vught de kranslegging en de daaropvolgende twee minuten stilte in.

Herdenk met een bloem
Omdat een bezoek aan het voormalig concentratiekamp door de ‘lockdown’ niet mogelijk is, nodigt NM Kamp Vught mensen uit om één of meerdere bloemen te laten leggen. Dat kan door via de beveiligde link op nmkampvught.nl een bloem te bestellen voor 1,50 euro per stuk. Bloemenatelier Rob Martin uit Vught zorgt dat de bloemen (rood, wit en blauw) op 4 mei bij het crematorium van voormalig Kamp Vught worden neergelegd. Bestellen is mogelijk t/m zaterdag 1 mei.

Omroep Brabant
De dodenherdenking vanuit Nationaal Monument Kamp Vught wordt op dinsdag 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant: op tv om 18.00 uur, 19.00 uur en na 21.00 uur elk uur. Omroep Brabant is bij Ziggo te vinden op kanaal 30 (buiten Noord-Brabant op kanaal 712) en bij KPN op kanaal 507. Het programma is dan via omroepbrabant.nl en het YouTube-kanaal van NM Kamp Vught ook online te bekijken.

Kijk ook bij

Duurzaamheid in pakketverzending

Advertorial In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om te kijken …