Herdenking overledenen op Allerzielen

Op donderdag 2 november is het Allerzielen. Ter gelegenheid hiervan wordt in de Heilig Hartkerk en de Paulus en St. Janskerk van 19.00 tot 20.00 uur een mis opgedragen ter nagedachtenis van de overledenen. Op initiatief van Bijnen Uitvaartverzorging is er aansluitend van 20.00 tot 21.00 uur  gelegenheid de graven te bezoeken op de Vughtse en Cromvoirtse begraafplaatsen en er kaarsjes of bloemen te plaatsen.

Allerzielen is in de westerse rooms-katholieke traditie een belangrijke gedenkdag voor de overledenen, volgend op Allerheiligen op 1 november. Deze dag wordt in veel Brabantse plaatsen benut om het graf van hun dierbare overledene schoon te maken. De avond voorafgaande aan Allerheiligen kennen veel niet-katholieken overigens als Halloween.

Cluny
Allerzielen stamt uit de Benedictijnse kloostertraditie van Cluny, waar in 998 de traditie werd gesticht om een requiemmis op te dragen aan de doden. In veel katholieke kerken wordt na een overlijden een herdenkingskruisje voor de overledene opgehangen. Bij de eerstvolgende Allerzielen kunnen nabestaanden dit kruisje tijdens de mis in ontvangst nemen.

Brandende kaarsen
Bijnen Uitvaartverzorging vindt het een goed initiatief om de tradities van Allerzielen te ondersteunen. Het bedrijf heeft georganiseerd dat de begraafplaatsen van Heilig Hart, Paulus en St. Jan, O.L. Vrouw, Algemene Begraafplaats en de R.K. Begraafplaats Cromvoirt op deze avond speciaal worden opengesteld. Na de mis begeven de nabestaanden zich met brandende kaarsen naar de donkere begraafplaats, waar een moment wordt stilgestaan bij hun dierbaren. Vervolgens kunnen de kaarsjes en bloemen bij het desbetreffende graf worden geplaatst.

Bijnen: “Dit is een nieuw initiatief van ons. Toch kunnen we ons voorstellen dat er vragen zijn. In dat geval kan natuurlijk contact met ons worden opgenomen. Dit is nog niet eerder zo gedaan, maar we denken dat veel mensen het erg zullen waarderen. De eerste reacties zijn in elk geval buitengewoon positief.” Bijnen Uitvaartverzorging, telefoon 073-6562379, info@bijnenuitvaartverzorging.nl.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …