Herdenking militaire wielrijders zondag 13 september

Op zondag 13 september worden op Fort Isabella de gevallenen van het Regiment Wielrijders herdacht. Waar eerder het plan bestond om dit in gezelschap van vele belangstellenden te doen, onder wie de nabestaanden van de militaire Wielrijders, is na overleg met samenwerkende organisaties en de gemeente Vught besloten deze herdenking i.v.m. de coronamaatregelen te beperken.

Het Regiment Wielrijders, een roemrucht regiment, dat van 1922 tot mei 1940 gelegerd was op de Isabellakazerne in Vught, bood tijdens de Duitse inval in mei 1940 dapper weerstand, maar tegen een hoge prijs. In totaal 77 wielrijders sneuvelden in deze strijd. Zij verdienen in de ogen van de Stichting Fort Isabellakazerne een jaarlijks terugkerend eerbetoon. De re-enactment-groep van het Verband voor Militair Historische Uitbeeldingen zal voor de herdenking traditiegetrouw aantreden op de Isabellakazerne en in een indrukwekkende ceremoniële traditie eer bewijzen aan deze dappere militairen. Belangstellenden zijn welkom om deze ceremonie met gepast respect én een veilige afstand van 1,5 m tot elkaar bij te wonen.

Programma
Het gehele erewachtprogramma zal er als volgt uitzien:
11.00 uur kranslegging onbewapend en betrekken van de erewacht onder leiding van de wachtcommandant, 11.30 uur wisseling van de erewacht, tot en met 13.30 uur wordt de erewacht elk half uur gewisseld, 14.00 uur piket waarbij de wachtcommandant de laatste wacht ophaalt, 14.15 uur neerhalen van de Nederlandse vlag door laatste wachtcommandant.
Vanaf 14.00 uur zal de Collectie Wielrijders opengesteld worden voor bezoekers; er wordt dan ook een gratis instaprondleiding gegeven voor belangstellenden die meer te weten willen komen over het regiment en de Isabellakazerne, waar het 1922 tot 1940 gelegerd was. Vanwege de coronamaatregelen worden er 10 bezoekers gelijktijdig toegestaan op de museumzolder en bij de rondleiding wordt 1,5 m afstand tot elkaar gehouden.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …