Home / Algemeen / Herdenking gevallenen Regiment Wielrijders op Isabellekazerne
Patisserie De Rouw
Foto: Pieter Dijkstra

Herdenking gevallenen Regiment Wielrijders op Isabellekazerne

Op zondag 8 september worden de gevallenen van het Regiment Wielrijders herdacht. Dit roemruchte regiment, dat van 1922 tot mei 1940 gelegerd was op de Isabellakazerne in Vught, bood tijdens de Duitse inval in mei 1940 dapper weerstand, maar tegen een hoge prijs. In totaal 77 wielrijders sneuvelden in deze strijd.

De re-enactment groep van de Vereniging voor Militair Historische Uitbeeldingen zal voor de herdenking traditiegetrouw aantreden op de Isabellakazerne en in een indrukwekkende ceremoniële traditie eer bewijzen aan deze dappere militairen. Het gehele erewachtprogramma ziet er als volgt uit: 13.00 uur kranslegging onbewapend en betrekken van de erewacht onder leiding van de wachtcommandant. Daarna elk half uur tot 15.30 uur wisseling van de erewacht. Om 16.00 uur piket waarbij de wachtcommandant de laatste wacht ophaalt. Om 16.15 uur neerhalen van de Nederlandse vlag door laatste wachtcommandant of aangewezene. Iedereen is welkom om bij deze erewacht aanwezig te zijn en gepast respect te tonen.

Belgische Wielrijders
Bijzonder om te melden is dat dit jaar Philippe Moreau en Daisy Vermeiren, experts en langdurige relaties met deskundigheid op het gebied van de Belgische Wielrijders, aanwezig zullen zijn met een aantal bijzondere militaire rijwielen uit hun privécollectie waaronder een historische (Belgische) Artillerie Inrichtingenfiets en een drietal na-oorlogse Nederlandse dienstfietsen; deze zijn nog in de originele kleuren en dateren uit de jaren ‘50-‘60. U kunt de ‘wielen’ van dichtbij bekijken en de deskundigen uitleg vragen. Op zondag 15 september, tijdens Open Monumentendag, zijn er doorlopend rondleidingen op Fort Isabella. Ook is die dag het museum over het Regiment Wielrijders geopend.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Schatten van Vught – het Musschengilde

Het Vughts Museum in DePetrus was dicht en daarna beperkt open vanwege de coronacrisis. Daarom …