Helvoirtse kunstenares Marianne Bremers overleden

Geheel onverwacht is afgelopen zondag Marianne Bremers uit Helvoirt op 76-jarige leeftijd overleden. Ze was de helft van het bekende kunstenaarsechtpaar JeanMarianne Bremers, dat hun bronzen beelden altijd in innige samenwerking vervaardigde.

Verschillende van hun sculpturen zijn in Vught te bewonderen, waaronder ‘De Slag van Lekkerbeetje’ op de Loonsebaan en ‘Bruisend Hart’ tegenover DePetrus. Ook in Helvoirt, Den Bosch en Eindhoven staan zo’n 20 duidelijk herkenbare beelden. Amper twee maanden geleden werd in de St.-Jan nog hun beeld van paus Johannes Paulus II ingezegend. Hun succes is vrijwel ongeëvenaard, hoewel reguliere kunstenaars weinig waardering voor hun werk hebben. Vakantie zat er nooit in. “Veel te druk”, aldus 80-plusser Jean Bremers. Hoe het nu verder moet zonder zijn maatje, is onduidelijk.

Uniek
Hun werkwijze was uniek. Samen boetseerden ze ieder aan een deel van het beeld tot beiden tevreden waren. Zodra het eenmaal in brons gegoten was, werkte Jean het beeld verder af en nam hij eveneens het delicate patineerproces voor zijn rekening. Hun mens- en dierfiguren worden vaak gekenmerkt door dynamiek en beweging. Met name de dans had hun warme belangstelling. Tot voor kort hadden ze iedere week stijldansles.

Verfijnd boetseerwerk
Hun taakverdeling was helder. Marianne deed het verfijnde boetseerwerk, Jean hield zich vooral bezig met de grote lijnen en de technische aspecten. Hun techniek is verbluffend. “Onze klanten zitten over de hele wereld, bijvoorbeeld in China. Ze zijn verbluft door ons klassieke vakmanschap en bewonderen onze stijl. Zoals in mijn grote paardensculptuur, die zo goed in balans is, dat er geen onderplaat en slechts een steunpunt nodig is.” Ondanks de vele opdrachten en hun grote productie bleven er altijd beelden die ze zelf wilden houden. Hun voormalige Helvoirtse burgemeesterswoning staat vol met schitterende beelden, evenals hun gigantische tuin.
Marianne Bremers was niet alleen een begaafd kunstenares, maar ook een bescheiden en beminnelijk mens met een groot hart. Zij zal door velen worden gemist, vooral door haar duopartner Jean Bremers.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …