Loonse en Drunense duinen. (Foto: Karin Traa)

Helvoirt ideale bezoekerspoort voor Van Gogh Nationaal Park

In de gezamenlijke commissievergadering van 1 juli waren Karin Traa en Edwin Peijnenburg van Van Gogh Helvoirt aanwezig om het belang van het Van Gogh Nationaal Park i.o. voor Van Gogh Helvoirt onder de aandacht van de Vughtse gemeenteraadsleden te brengen. In VGNP werken zo’n 40 organisaties samen om in een gebied dat globaal ligt tussen Eindhoven, Den Bosch en Breda, een nationaal park van de grond te krijgen.

Het Van Gogh Nationaal Park nieuwe stijl gaat investeren in 4 opgaven: een fraaier landschap met prachtige natuur; waardevol erfgoed; groen dat doorloopt tot in het hart van de steden en dorpen en in vitaal boerenland met duurzaam toerisme midden in een economisch krachtige regio. Dit alles geïnspireerd op en in de voetsporen van Vincent van Gogh. Volgens Traa past Helvoirt, met zijn geschiedenis met de Van Goghs en het boerenlandschap, hier perfect in.

Erfgoed
Op het gebied van erfgoed heeft Helvoirt een interessante geschiedenis met de familie Van Gogh. Nergens anders hebben zoveel leden van de familie Van Gogh gewoond dan in Helvoirt. In totaal 21. Daarnaast is Helvoirt 3 officiële Van Gogh-monumenten rijk: de oude hervormde kerk waar dominee Van Gogh predikte, de pastorie waar het gezin woonde en het graf van Vincents oom Johannes. Ook diverse andere plekken zoals kasteel Zwijnsbergen en het huis van de 3 tantes van Vincent, mogen niet ontbreken in het verhaal rondom de Van Goghs. De natuur rond Helvoirt is van een vergelijkbare schoonheid als het landschap dat hij kende uit zijn jeugd en dat hem inspireerde voor zijn schetsen en zijn schilderijen. Maar Helvoirt heeft binnen afzienbare tijd nog meer te bieden. Er komt een Huis voor Vincent. Geïnspireerd op Vincent van Gogh. Dit huis krijgt diverse functies zoals een informatiepunt. Een vertrekpunt om mooie wandel- en fietstochten te maken. Maar ook om een expositie te bezoeken of een workshop te volgen. Het wordt een inspirerend en creatief huis waar je kunstenaars zelf aan het werk ziet.
Er is in Helvoirt erfgoed beschikbaar, wat in de toekomst wellicht interessant is voor Van Gogh Sites NV. Die richt zich op het verkrijgen, beheren, exploiteren, ontwikkelen en verhuren van onroerende zaken die van historische betekenis zijn voor het leven en werk van Vincent van Gogh. 2 van de 3 officiële Van Gogh-monumenten in Helvoirt zouden hiervoor volgens Karin Traa in aanmerking kunnen komen.

Bezoekerspoort
Als je naar de ligging van Helvoirt kijkt t.o.v. het Van Gogh Nationaal Park, dan is dat ideaal te noemen. Helvoirt zou dan ook zeker als bezoekerspoort voor het Van Gogh Nationaal Park kunnen fungeren. Als informatie- en als vertrekpunt om het dorp, het landschap, het eten en de streek te beleven. Vanuit het dorp sta je zo in de natuur, maar ook in steden zoals Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Een combinatie met een bezoek aan het Noordbrabants Museum is dan ook weer makkelijk gemaakt. Hoe bereik je deze bezoekers? Van Gogh Helvoirt kan dit alleen doen. Dat gebeurt nu ook. Maar het bereik wordt groter én makkelijker als je lid bent van een groter geheel, zoals het Van Gogh Nationaal Park. Een collectief dat voor gezamenlijke marketing zorgt en waar investeringen mogelijk worden gemaakt waar Helvoirt van kan mee-profiteren. Traa wees tot slot ook nog op de mogelijkheden van een NS-station in Helvoirt, pal achter het ‘Huis voor Vincent’. Treinreizigers zouden hier uitstappen om een bezoek te brengen aan het Huis en dit compleet te maken met een wandeling door het dorp of de natuur. Ook bij het realiseren van een station zou steun van Van Gogh Nationaal Park van belang kunnen zijn. Zie voor meer informatie: www.vangoghnationaalpark.com en www.vangoghsites.com/nl

Voldoet niet aan criteria
Nederland heeft 21 nationale parken; Vincent van Gogh NP, dat bijna 1/3 van Brabant beslaat, behoort daar nog niet toe. Wethouder Yvonne Vos vertelde dat e.e.a. komt doordat het park niet voldoet aan de huidige criteria voor standaard nationale parken. Daarvoor is een minimum percentage aan natuur vereist en daaraan kan VGNP nooit voldoen. Momenteel wordt in Den Haag echter gewerkt aan nieuwe wettelijke normen voor Nationale Parken Nieuwe Stijl. Volgens Vos is de kans groot dat VGNP daaraan wel kan voldoen. Daarom kan volgens het ministerie van LNV al begonnen worden aan de uitwerking van de plannen voor het park.

Kijk ook bij

Concert in Sint-Catharinakerk op 13 juli

Het ’s-Hertogenbosch Vocaal Ensemble (HVE) geeft op woensdag 13 juli om 21.00 uur een concert …