Help mee op de Nationale Natuurwerkdag

Op 3 november is het Nationale Natuurwerkdag 2018. De Nederlandse landschappen roepen zoveel mogelijk vrijwilligers op om die dag  in de natuur een handje te helpen. Bij voorkeur door te werken aan een kenmerkend landschapselement. Ook Brabants Landschap ondersteunt de Nationale Natuurwerkdag. Op meerdere plaatsen in onze provincie zijn mooie stukjes natuur gevonden die onderhoud verdienen. Bij voorkeur wordt er gewerkt in natuur die niet in particuliere handen is. Vrij toegankelijk zodat men er het hele jaar van kan genieten.

De knotploeg van Landschap Natuur en Milieu Haaren roept zoveel mogelijk mensen op om een keertje mee te komen helpen. Alle mensen die de natuur een warm hart toedragen worden uitgenodigd om mee te komen werken op het terrein van Bezinningscentrum Emmaus aan de Udenhoutseweg 15 in Helvoirt. Een 200 meter lange beukenhaag die er waarschijnlijk al sinds de oprichting van het voormalige klooster in 1920 staat, heeft dringend onderhoud nodig. Er groeien ‘vreemde’ struiken in. De heg verliest daarmee zijn karakter van een historische afscheiding.

Wat gaan we doen?
Een oude beukenhaag van wel 100 jaar is ernstig toe aan onderhoud. De opvallende beukenhaag scheidt het landgoed van het Conferentiecentrum Emmaus van het boerenlandschap. Het is een veilig rustoord voor vogels en andere kleine dieren. Maar als de heg niet wordt onderhouden, dan verliest deze zijn originele uitstraling en zal de historische aanblik verdwijnen. De haag van zo’n 200 meter lang is nu volgegroeid met bomen en struiken. Die moeten worden verwijderd. Vervolgens zal met name een kant van de haag moeten worden geknipt. Dit laatste kan geschieden met zagen, snoeischaren en heggenscharen. Voor de uiteindelijke afwerking zullen er mensen zijn die met elektrische heggenscharen de heg afwerken. Geen motorzagen! Het snoeisel en de verwijderde bomen/boompjes kunnen langs de heg worden gelegd. Veel sjouwwerk is dan niet meer nodig. Het is een klus waarbij gewerkt wordt zonder ladders. Dus ook geschikt voor kinderen. De klus begint om 9 uur aan de Udenhoutseweg nr 15. Bij de oprijlaan hangt een vlag van de NNW. Om half 11 is er koffie en om half 1 sluiten we af met heerlijke snert en roggebrood.

Aanmelden bij Hans Naaijkens: fietsforfun@gmail.com.

Kijk ook bij

Feestweekend Zwaluw V.F.C. 21 t/m 23 juni

Op 10 mei 2021 bestond Zwaluw V.F.C. 90 jaar. Opgericht in 1931 en als fusieclub …