Smartlappenkoor Onbekrommert

Heerlijke dag op Landgoed Bleijendijk

30-jarig jubileum Kunststichting Vught

Het was er een uitgelezen dag voor. Het Cultureel Festival op Landgoed Bleijendijk afgelopen zondag ter ere van het 30-jarig jubileum van de Kunststichting Vught. Aanvankelijk leek het weer, 33 graden en daarmee de warmste dag van dit jaar tot nu toe, niet zo geschikt voor een festival, maar niets was minder waar. Het was heerlijk rustgevend en koel op het landgoed waar de optredens in het bos gegeven werden.

Door Ada Imming

Ook op het ‘Juffrouwsweitje’, waar het hoofdpodium stond, was het goed toeven in de schaduw van de majestueuze bomen. Wethouder Toine van de Ven opende het festival met de uitreiking van een onlangs door de gemeente in het leven geroepen ‘Jubileumfelicitatie’ van 250 euro met daar bovenop de euro’s voor het aantal jaren van het jubileum. In dit geval dus nog eens 30 euro. Voorzitter Louis Wetzer was er heel blij mee.

Optredens
Je kon overal vrij rondlopen, maar ook met een wandeling mee die leidde langs de verschillende optredens. Op het hoofdpodium waren optredens van Harmonie Kunst & Vriendschap en Kriskras Jazz onder begeleiding van Paul Spoelstra. In het bos konden de ruim 170 bezoekers genieten van optredens van het koor All4Fun, jong muzikaal talent van het Maurick College, zoals fluitiste Merel, het Smartlappenkoor uit Cromvoirt met de toepasselijke naam Onbekrommert, zangeres Ciska de Jong met gitarist Nico Weijns en het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest. In de volgorde van de optredens ging weleens iets mis, maar daar stoorde niemand zich aan. Het was té fijn op het landgoed om je daar druk over te maken. Een plek waar je anders niet zo snel komt. De nieuwe en de oude dorpsdichter, Julia Engelaer en Petra van den Eerenbeemt, gaven acte de présence, evenals de kunstschilders Rietje Huijser, Jeanette van Dun en Jelmer Wijma die zich bezighielden met portretten, de omgeving of een voorwerp zoals het 50 eurobiljet.

Vaste waarde
De Kunststichting is in de afgelopen 30 jaar een vaste waarde gebleken in het Vughtse met een uitgebreid en divers aanbod aan culturele activiteiten. In de eerste 20 jaar was dat onder meer de jaarlijkse Atelierroute in Vught. De schrijvers Geert Mak, Arthur Japin en Midas Dekkers kwamen lezingen geven en er stonden excursies in binnen- en buitenlandse musea op het programma. Er zijn in de loop van de jaren steeds meer muzikale onderdelen toegevoegd en ook film heeft aandacht gekregen. De filmmarathon en filmcycli zijn bij velen bekend. Andere in het oog springende activiteiten waren ‘Salone dell Opera’ en de samenwerking met de Stichting Elbrimale en het Maurick College met de muziek- en dansprogramma’s op zondagmiddag in Kasteel Maurick.

Heel gelukkig
Het bestuur toonde zich zeer tevreden met het verloop van het festival, het aantal bezoekers en de bijzondere sfeer. Marc Zoutendijk noemde het een fantastische dag. Voorzitter Louis Wetzer zei: “We zijn heel gelukkig. We hebben er hard aan gewerkt en we zijn heel blij met het resultaat.” Op naar het volgende lustrum!

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …