Heel het Maurick College leest tijdens Boekenfestival

De bibliotheek van het Maurick College is deze week omgetoverd tot een heuse pop-upstore. De middelbare school houdt tot en met 18 februari het Maurick Boekenfestival in samenwerking met boekhandel Adr. Heinen uit ’s-Hertogenbosch. Alle leerlingen en medewerkers mogen gratis een boek uitkiezen.

Het idee van het Maurick Boekenfestival is bedacht en uitgewerkt door twee docenten Nederlands van het Maurick College, meneer Van Maurik en mevrouw Swinkels. Zij hebben allebei een passie voor boeken en willen die graag overbrengen op de leerlingen. Elke school heeft gelden ontvangen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om leerachterstanden op duurzame en structurele wijze te herstellen. “Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan zonder een verhaal te lezen over taalachterstanden. Vooral jongeren lezen steeds minder. En dat terwijl het voor hun ontwikkeling en ontspanning juist zo belangrijk is om te lezen”, vertelt Van Maurik. “Het is niet alleen in het belang van het vak Nederlands dat je regelmatig leest, het helpt ook bij andere vakken, want goed lezen is een voorwaarde om goed te kunnen leren”, stelt Swinkels. Alle medewerkers van de school worden ook aan het lezen gezet, want de organisatie is van mening dat goed voorbeeld goed doet volgen.

De organisatoren zijn enthousiast en hebben hun idee tot in de puntjes uitgewerkt. Alle docenten Nederlands hebben een promotievideo opgenomen waarin ze iets vertellen over hun favoriete boek. Daarnaast worden boekenclubs gevormd om in gesprek te gaan over de boeken. De ervaring van de docenten leert dat je op deze manier vaak nieuwe ideeën krijgt over een boek en dat dit erg waardevol is.

Gaaf!
Leerlingen vinden het Maurick Boekenfestival een groot succes. ‘Gaaf dat dit wordt georganiseerd!’ en ‘ik kan niet kiezen!’ zijn reacties die zijn te horen. ‘Mag ik dit boek echt zelf houden?’ vraagt een meisje bescheiden. Ook zijn er jongens die ‘ik hoef geen boek’ mompelen, maar even later toch weglopen met een boek van Max Verstappen of Rico Verhoeven onder hun arm en een glimlach op hun gezicht. Boeken zijn best duur en de school realiseert zich dat niet alle leerlingen zich dit kunnen veroorloven of van huis uit gewend zijn om te lezen. Leerling Laure Vermeulen uit de vijfde klas vindt het leuk om op deze manier kennis te maken met veel verschillende boeken, omdat alles is uitgestald. Het wordt extra aantrekkelijk, omdat er veel nieuwe titels bij liggen.

Vonk
André Stikkers, mede-eigenaar van Boekhandel Adr. Heinen uit ’s-Hertogenbosch, noemt het Maurick Boekenfestival ‘een cadeautje in mijn loopbaan in de boekhandel’. Samen met zijn collega voorziet hij alle klanten vriendelijk van een boek. “Bij het lezen van een boek gebeurt er iets. Er slaat een vonk over. Het is belangrijk dat kinderen zin hebben om het boek te lezen.” Dat is volgens de organisatoren precies de bedoeling van het boekenfestival. Iedereen kiest een boek uit naar eigen smaak; dit hoeft geen literatuur te zijn. Er gelden geen restricties en dat maakt het voor de leerlingen alléén maar leuker. Zo staat bovenbouwleerling Puck van der Lecq met een Engelstalig boek van Jane Austen in haar hand en twijfelt haar klasgenoot David van Hoek nog tussen een geschiedenis- en fantasy-boek. André Stikkers slaat de spijker op zijn kop: “Lezen is voor iedereen leuk, maar je moet het wel ontdekken.”

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …