Ingezonden mededeling
Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het direct op dat het aandeel elektrische auto´s flink is gestegen. Er rijden inmiddels al meer dan 750.000 elektrische auto´s in Nederland. Bijna vergeten wordt, dat er nog een zeer schone brandstof voor auto´s bestaat en dat is waterstof. Hoever staat het met waterstof en is rijden op waterstof beter dan elektrisch rijden?
Hoe werkt een auto op waterstof?
Er zitten eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen tussen een auto op waterstof en een elektrische auto. Beide soorten auto´s hebben een elektromotor. Het belangrijkste verschil zit hem in de brandstofbron. Bij een elektrische auto is dit een door elektriciteit opgeladen accu. Bij een waterstofauto heb je een tank nodig voor de waterstof. Door het bij laten van zuurstof, wordt de waterstof omgezet in water en komt er energie vrij voor de elektromotor. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Hierdoor zorgt ook een waterstofauto voor 0% CO2-uitstoot.
Snel tanken
Een zeer groot pluspunt ten opzichte van de elektrische auto, is dat je een waterstofauto binnen enkele minuten vol tankt. De lange oplaadtijd voor de accu´s van een elektrische auto blijven een heikel punt. Op dit punt zou een brandstofauto juist een zeer goed alternatief zijn. Daarnaast heeft een waterstofauto doorgaans een langere actieradius.
Auto ombouwen naar waterstofauto?
In principe zijn de technische mogelijkheden er om een elektrische auto of een benzineauto om te bouwen naar een waterstofauto. Meestal gaat dit om een kleine tank, zodat waterstof niet de hoofdbrandstof is. Is dit wel het geval, dan zul je hiervoor naar de RDW moeten gaan voor een APK keuring. Afgezien van de APK keuring kosten, zou het zomaar kunnen dat dit niet goedgekeurd wordt en moet je de tank verwijderen. Waterstof kan gevaarlijk zijn, als de waterstoftank niet goed wordt geïnstalleerd.
Geen tankstations
Het belangrijkste probleem waarom waterstofauto´s in Nederland nog niet goed lopen, is dat er nauwelijks tankstations zijn waar je waterstof kunt tanken. Dan is het ook simpel, als je niet kunt tanken, dan koop je de auto niet. Hierop loopt waterstof nog echt flink achter op elektrische auto´s, waar steeds meer laadpalen voor verschijnen. Wel is het de verwachting dat het aantal tankstations vanaf 2025 meer gaat worden, aangezien Shell hier flink in investeert.
Hoe gaat het aflopen met de waterstofauto?
Naast het feit dat er nauwelijks tankmogelijkheden zijn, zijn er momenteel ook nog maar twee automerken die een waterstofauto op de Nederlandse markt hebben gebracht. Uitbreiding van het aantal merken en modellen is noodzakelijk om waterstof populairder te maken.
Waterstofauto´s zijn schoon, net als elektrische auto´s. Het tanken gaat veel sneller en bovendien kan de auto met speciale filters dusdanig worden aangepast, dat je tijdens het rijden zelfs de lucht reinigt. Er zijn dus nog voldoende mogelijkheden en innovaties, zodat de waterstofauto nog steeds toekomst heeft.