Hedendaagse Chinese kunst in Het Noordbrabants Museum

Met meer dan 2.200 werken van zo’n 350 kunstenaars is de Collectie Sigg de grootste verzameling van Chinese hedendaagse kunst ter wereld. In de groots opgezette tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection toont Het Noordbrabants Museum van 17 maart tot en met 8 juli 2018 een vijftigtal topstukken uit deze verzameling, kunstwerken die werden vervaardigd in de jaren 2004-2017. Het is de eerste keer dat een dergelijk omvangrijke selectie uit deze wereldberoemde kunstverzameling in Nederland te zien is.

In A Chinese Journey worden bezoekers meegenomen op ontdekkingsreis door China. De drie hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn de traditie, de spiritualiteit en de hedendaagse maatschappelijke en politieke situatie in China. De getoonde schilderijen, sculpturen, foto’s en video-installaties geven een indruk hoe Chinese kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst en hoe zij daarin verschillen van westerse kunstenaars. Dat verschil is ook wat de Zwitserse verzamelaar Uli Sigg (Luzern 1946) fascineert. Voor hem bestaat de voornaamste aantrekkingskracht van de Chinese cultuur uit hun andere kijk op de werkelijkheid. Hij illustreerde dit in een interview als volgt: ‘Op bijna elk vraagstuk hebben de Chinezen een ander antwoord gevonden. Wij eten met een vork, zij met stokjes. Het is het echte andere.’

Kunstverzamelaar, zakenman en diplomaat
Eind jaren 70 sluit Uli Sigg het eerste handelsverdrag tussen een westers bedrijf en de Chinese overheid. Later is hij van 1995 tot 1998 de Zwitserse ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur verder te doorgronden zoekt Sigg contact met Chinese kunstenaars. Als hij merkt dat niemand op systematische wijze hun kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen. Zijn doelstelling is een verzameling die niet wordt bepaald door persoonlijke smaak, maar die een afspiegeling is van de Chinese hedendaagse kunst in de volle breedte, van eind jaren 70 tot nu.

Verrassende kennismaking
A Chinese Journey gidst de bezoeker langs indrukwekkende werken die niet alleen imponeren door hun omvang, maar ook door hun betekenis. Zo roept He Xiangyu’s meterslange leren (!) tank herinneringen op aan de studentenprotesten in 1989 en toont Don’t Touch! van Liu Wei de heilige stad Lhasa, de traditionele hoofdstad van Tibet. Dit werk van 4,5 meter breed is volledig gemaakt van gedroogde runderhuid, hetzelfde materiaal als waar hondenkluiven van zijn gemaakt. Ook zijn werken te zien van Chinese kunstenaars die in het Westen bekendheid genieten, zoals Ai Weiwei en Shao Fan, maar de meeste kunstenaars zijn hier nog onbekend. Hun werk geeft een indruk van de rijkdom en breedte van de Chinese hedendaagse kunst: met deze tentoonstelling een tipje van de sluier gelicht. Dit sluit aan bij het streven van Het Noordbrabants Museum om te verrassen met kunstenaars die nog niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest.

Ontwikkeling hedendaagse kunst
Anders dan in de Westerse moderne kunst kent de Chinese kunst geen opeenvolging van artistieke stromingen. Na het overlijden van Mao en het einde van de Culturele Revolutie in 1976 maakt de hedendaagse Chinese kunst een grote ontwikkeling door. Kunstenaars omarmen alsnog gretig de moderne en hedendaagse westerse kunststromingen die tot dan voor hen onbekend zijn gebleven. Vanaf de eeuwwisseling, de tentoonstelling toont werken van 2004 tot heden, staat er een nieuwe generatie kunstenaars op. Opvallend is dat ze ondanks hun internationale carrières verbonden blijven met China’s rijke culturele erfgoed.

Catalogus & Audiotour
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met de titel A Chinese Journey: The Sigg Collection. Naast bondige toelichtingen op een groot deel van de tentoongestelde werken geeft een essay van expert Svetlana Kharchenkova inzicht in de ontwikkeling van de Chinese hedendaagse kunstmarkt sinds de late jaren 70. Uitgever WBOOKS, 146 pagina’s, Nederlands en Engels. De publicatie is vanaf 17 maart voor € 24,95 verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel.
Bij de tentoonstelling is een audiotour ontwikkeld in de Nederlandse en Engelse taal. Verkrijgbaar bij de kassa voor € 2,50 of gratis te downloaden via de app ‘Podcatcher audio guide’ via de Appstore of Google Play.

De tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection is tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij.

Bezoekinformatie
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch
T +(0)73 – 6 877 877
hnbm.nl

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Online tickets verkrijgbaar via tickets.hnbm.nl
Volwassenen: € 12,-, Museumkaart, Ver. Rembrandt en ICOM: gratis, Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis
De audiotour is voor € 2,50 verkrijgbaar bij de kassa.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …