Foto Bart Meesters

Gubbels voor derde maal lekkerste asperges van Brabant

Zelfs Koninklijk Huis bestelt het ‘witte goud’ van Gubbels

“We hoeven niet de meeste kilo’s asperges te hebben. Maar wel de allerbeste”, zegt Walter Gubbels, die samen met zijn broer Ton alweer de vijfde generatie is van het familiebedrijf dat sinds dit jaar op Vughtse grond staat. Met de verkiezing van de lekkerste asperges uit Brabant is het de derde keer dat het grote, gespecialiseerde aspergebedrijf de titel opeist. Gubbels: “Daarin zijn we dus uniek, want dat gebeurde niet eerder.”

Door Ton Wagenaars

De titel ‘Beste aspergekweker van Brabant’ was in ieder geval ook aanleiding voor burgemeester Van de Mortel om afgelopen maandag even zijn waardering over te brengen en de ondernemers te feliciteren met het behaalde succes. “Als burgemeester ben je dan ook zeer trots op deze prachtige bedrijven, die onze gemeente op de kaart zetten met dit heerlijke witte goud.” De uitslag kwam ook dit jaar als een verrassing. De wedstrijd vond plaats tussen 32 bedrijven en de keuring is strikt eerlijk. “De door ons gekozen asperges worden opgehaald en op een van tevoren gekozen locatie door een gerenommeerde jury van kenners beoordeeld, waarbij alle inzendingen op exact dezelfde wijze worden bereid voor consumptie. Als je dan de uitslag krijgt en het blijkt dat je voor de derde keer het lekkerste product hebt weten te kweken, dan is dat heel mooi om mee te maken. De laatste keer was alweer acht jaar geleden, maar het blijft een feestelijke gebeurtenis”, vertelt Walter Gubbels.

Menukaart Koninklijk Huis
Het juryrapport ligt ook ter inzage en in alle categorieën scoort de Helvoirtse ondernemer hoog op zowel uiterlijke kenmerken als smaak. In totaal is de score 92,6 op een mogelijke totaalscore van 100. In de ontvangstruimte van het bedrijf hangen inmiddels de diverse oorkondes van eerder behaalde prijzen en in een vitrinekast prijken nog diverse bekers en een verzilverde schaal waarin gegraveerd staat dat de asperges van Gubbels ook op de menukaart stonden bij het afscheidsdiner van koningin Beatrix. “Dan is dat echt letterlijk een kroon op het werk.”

Het witte goud
De gebroeders Gubbels zijn er trots op dat hun bedrijf, dat stamt uit 1850, voor de derde keer de lekkerste asperges heeft gekweekt. ‘Uitzonderlijk geteeld’ meldt een groot spandoek de bezoekers die het terrein aan de Nieuwkuijkseweg betreden. Vanaf dan ademt alles het zogenaamde ‘witte goud’. De winkel verkoopt alle soorten asperges in de kleuren wit, paars en groen en de liefhebber kan kiezen: geschild of ongeschild. Uiteraard in alle maten en met kennersoog ingedeeld. Gemak dient de mens, want ook allerlei bijpassende sauzen, schouder- en beenham, verse scharreleieren, gesorteerde wijnen, roomboter en speciale geschenkpakketten behoren tot het assortiment. Bij menig supermarkt liggen de door Gubbels gekweekte Asparagus officinalis, zoals de Latijnse benaming luidt.

Dat de beste asperges uit Brabant komen, ligt aan de grondsoort. Walter Gubbels: “Lichte zandgrond en zonder bemesting. We hebben 47 hectare die optimaal worden gebruikt. De plantjes worden in rijen op 1,75 meter van elkaar geplant op een diepte van 25 centimeter. Voor groene asperges geldt een diepte van 10 cm. We hebben nu vijfendertig mensen die actief aan het oogsten en verwerken zijn, maar dat loopt gedurende het seizoen nog wat verder op naar een kleine vijftig.” Het aspergeseizoen loopt van eind maart – als het steken begint – tot 1 juli. “Wij zijn echter het gehele jaar bezig met de aspergeteelt. Het is intensief en vereist nauwkeurigheid vanaf het beschermen met plastic, het onderhoud aan de machines tot het steken. We hebben vier rassen en die hebben allemaal hun speciale vereisten. Wij zijn er trots op dat we asperges leveren die de juiste zoetheid hebben en niet bitter smaken. Ook over de dikte van de lelieachtige wordt nauwkeurig gewaakt.” Het gegeven dat Gubbels’ asperges nu voor de derde maal het predicaat ‘lekkerste Brabantse asperge’ hebben behaald, is toch iets speciaals. “Mensen zien je toch als een heuse kampioen en kopen de asperges in de zekerheid dat ze echt iets heel speciaals hebben.”

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …