Enthousiasme bij de leerlingen tijdens de bekendmaking van het voorlopige eindbedrag (Foto: Ton Wagenaars)

Groep 6 Koningslinde: 1003 euro voor Wereldnatuurfonds

Tevreden snoetjes bij de twintig leerlingen van groep 6c van basisschool de Koningslinde bij de bekendmaking van de voorlopige eindscore van hun actie voor het Wereldnatuurfonds. Onder het toeziend oog van de zwart-witte reuzenpanda, het symbool van het WNF, en leerkracht Lonneke Toeter werd het bedrag van 1003 euro op vrijdag 18 februari bekendgemaakt.

Door Ton Wagenaars

De negenjarige Roos Willems moest noodgedwongen door ziekte de cérémonie protocolaire missen, maar zij was het die het initiatief nam tot de actie voor het WNF. “Toen ik hoorde dat er iedere minuut een bos ter grootte van 300 voetbalvelden gekapt werd, schrok ik heel erg. Daar moeten we iets tegen doen. Ik heb toen een actie op touw gezet met de klas en de school deed ook graag mee”, vertelt de scholier die alles van huis uit toch digitaal mee kon maken. Al eerder was Roos van plan geweest actie te ondernemen. “Dat was bij Serious Request, maar toen kwam die toestand met corona en werd het uitgesteld. Vandaag leek een gunstige datum.” Maar ook dat was dus niet geheel zonder tegenvallers. Naast het ontbreken van de initiator was er die dag de dreiging van een zeer zware zuidwesterstorm met het advies zoveel mogelijk binnen te blijven. De scholen zouden die dag ook om 14.00 uur sluiten. Daarom géén wandeltocht van vijf kilometer, maar een bescheiden estafette op de druilige, natte speelplaats.

Panda
Een feestelijk aspect vormde nog wel de aanwezigheid van de Chinese bamboebeer, de reuzenpanda. Deze kon zich verheugen op een grote belangstelling van de opgetogen jeugd. Het pak van de symbolische beer van het WNF, voor een dag te leen gegeven, werd bewoond door de vader van Roos, die mede het startschot gaf voor de estafette. Streefbedrag voor behoud van het tropisch regenwoud was 500 euro, maar dat werd dus ruim overschreden. Het was zelfs meer dan het dubbele. Daar zijn de initiatiefnemers nog niet helemaal tevreden mee, want er kan altijd nog gedoneerd worden. “Daarvoor moeten sympathisanten wel even de QR-code scannen waardoor ze inlichtingen krijgen over de mogelijkheden”, leggen juf Lonneke en Roos uit.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …