© Peter Korsman - Autograph

Grafisch Atelier Den Bosch brengt Bossche ontwerpers samen in straatexpositie

Begin juni brengen vier Bossche ontwerpstudio’s weer wat reuring in de straten van Den Bosch. Op uitnodiging van het Grafisch Atelier Den Bosch start dan de straatexpositie ‘Rewrite Your Future’. Op allerlei plekken duiken de affiches op van ATTAK, Autograph, Studio Boot en Studio Turbo met een reclameboodschap van hoop en optimisme.

Het Grafisch Atelier Den Bosch (GA) brengt de vier ontwerpstudio’s samen voor deze straatexpositie. Eigenlijk zouden ze dit voorjaar in de Spiegelzaal van de Willem Twee hun grafische kunsten tonen. Toen dit vanwege de coronacrisis niet kon doorgaan, werd er een alternatief plan bedacht. Duizend affiches op onverwachte plekken in de stad met een kijk op deze nieuwe tijd. Want één ding is zeker: de wereld verandert in rap tempo en de toekomst zal niet meer hetzelfde zijn. Speciaal voor ‘Rewrite Your Future’ worden zestien nieuwe posterontwerpen gemaakt, die de makers zelf zeefdrukken in het Grafisch Atelier.

Ine Rutgers, directeur GA: “De ontwerpen die er nu al liggen, kenmerken zich door een sterke eigen signatuur. Maar het heeft tegelijkertijd een opvallende grafische gemene deler. Strakke lijnen, krachtige beelden met een tastbare voorliefde voor typografie en heldere kleuren. Op het eerste oog makkelijk te absorberen en op het tweede oog verrassend kritisch.”

Nieuwe Bossche School
De vier makers werken letterlijk bij elkaar om de hoek en kennen elkaar goed, maar niet eerder werkten ze samen aan een vergelijkbaar project. De expositie met bijbehorende publicatie is het startschot van een intensievere samenwerking. De ontwerpers hebben zich daarvoor verenigd onder de naam de ‘Nieuwe Bossche School’. Een eigentijdse invulling van een waardevol begrip in Den Bosch.

Particuliere steun
Particulieren kunnen de expositie steunen, want nu het Grafisch Atelier tijdelijk is gesloten, is extra financiële hulp onontbeerlijk. Hiervoor is een speciale campagne gestart op het platform ‘Voor de Kunst’. Deelnemers maken niet alleen de expositie en publicatie mogelijk, ze kunnen ook zelf in het bezit komen van een gesigneerde handgedrukte poster.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …