Landhuis Wargashuyse

Gezocht: ideeën voor landgoederen Wargashuyse en Sparrendaal in Vught

Erfgoedorganisatie BOEi is in opdracht van Brabants Landschap bezig met een verkennend onderzoek voor een nieuwe toekomst van enkele gebouwen op de landgoederen Wargashuyse en Sparrendaal, gelegen net buiten de bebouwde kom van Vught. Startpunt is een gesprek met omwonenden en geïnteresseerden, tijdens de inloopavond op dinsdag 18 oktober.

De landgoederen met monumentale 19e-eeuwse landhuizen, verschillende bijgebouwen en prachtige natuur hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontginning en ontwikkeling van het gebied. Het statige landhuis Wargashuyse is een waar pronkstuk in een parkbos in Engelse landschapstijl. Ook de monumentale boerderij met een Vlaamsche schuur op het 45 ha. tellende landgoed, is al jarenlang bewoond, maar komt in de nabije toekomst leeg. Het naastgelegen Landgoed Sparrendaal telt 38 ha. Sparrendaal is ruim een eeuw bewoond geweest door de missionarissen van Scheut die de hele wereld overtrokken. In 2008 is de laatste bewoner vertrokken en is het klooster gesloopt. Het landhuis is gerestaureerd en is verhuurd als kantoor; het naastgelegen koetshuis staat echter leeg.

Annelies Lammers, namens BOEi: “Graag gaan wij met bewoners en ondernemers in gesprek over wat zij bijzonder of belangrijk vinden. En misschien zijn er al concrete ideeën voor een nieuwe invulling, die we kunnen meenemen in het onderzoek. De invulling staat nog open. We horen het graag tijdens de inloopavond.”

De inloopavond vindt plaats op dinsdag 18 oktober van 19.00 tot 20.30 uur, in de schuur van Boerderij Wargashuyse aan de Hoevensestraat 12 te Vught. Aanmelden uiterlijk 13 oktober via info@BOEi.nl. Ook voor vragen of suggesties.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …