De jeu-de-boulesbaan aan de Kooikersweg

Gezocht: Bossche jeu-de-boulers

Jeu de boules, een van origine Frans balspel, verovert langzaamaan Nederland en zo ook ‘s-Hertogenbosch. “Het is een laagdrempelig spel dat iedereen kan spelen. De grote ballen bij het kleine balletje gooien, dat hoef je maar één keer uit te leggen. Je kunt het spel fanatiek spelen, of juist relaxed en met veel gezelligheid”, aldus Antoon van Mil, voorzitter van Pétanque Union Bois le Duc, de eerste officieel bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) aangesloten vereniging van de Brabantse hoofdstad.

Van Mil vervolgt: “De sport is in opkomst doordat deze toegankelijk is voor jong en oud, weinig kost, maar bovenal doordat je als individuele speler toch kunt deelnemen aan een spel in teamverband.” Van Mil haalt hier een van de redenen aan waarom de gemeente ’s-Hertogenbosch besloten heeft in 2022 het Europees Kampioenschap naar de Parade te halen. Niet alleen omwille van ‘topsport’, maar juist ook om de sociale spin-off die het evenement genereert in de Bossche wijken. Zo organiseert de gemeente in samenwerking met de NJBB en het Eindhovense organisatiebureau More2Win in aanloop naar het EK verspreid door de stad diverse toernooitjes met als primair doel het tegengaan van vereenzaming. Hierbij wordt ook sport (lees: bewegen) actief gepromoot.

Vreemd genoeg was er in ’s-Hertogenbosch, toch een van Nederlands grootste steden, nog geen officiële jeu-de-boulesvereniging. Om deze reden is Pétanque Union Bois le Duc opgericht, met in het bestuur 4 ervaren organisatoren die oog hebben voor zowel de recreatieve als de competitiespelers. De plannen van het bestuur zijn groots: zo wil het starten met 16 van ledverlichting voorziene jeu-de-boulesbanen, op het terrein van voetbalvereniging s.v. C.H.C. waarmee inmiddels een formele samenwerkingsovereenkomst is opgesteld. “Nu zijn we op zoek naar Bossche jeu-de-boulers die in verenigingsverband willen spelen”, gaat Van Mil verder. “Tientjesleden die onze plannen ondersteunen zodat we de benodigde lening kunnen aanvragen.” De ambitie van de vereniging is om zo’n 100 tientjesleden te werven waarmee ze haar bestaansrecht op langere termijn aantoont, dit als rechtvaardiging voor de via Stichting Waarborgfonds Sport aan te vragen lening. Onder water is men al begonnen met de tientjesledencampagne die, omwille van corona, nog op een zeer laag pitje staat. In een tijdsbestek van een week hebben zich zo’n 20 tientjesleden aangemeld en het aantal groeit gestaag. Het potentieel is echter veel groter, dit gebaseerd op het inwoneraantal van de stad vergeleken met bijvoorbeeld Sint-Michielsgestel en Boxtel waar grote verenigingen gevestigd zijn met veel leden en dit met een aanzienlijk lager inwoneraantal. Op termijn verwacht Pétanque Union Bois le Duc, zeker bij het betrekken van een eigen bouleshal, een ledental van 250 tot 300 te behalen.

‘In het nu’ is de vereniging dus op zoek naar Bossche jeu-de-boulers die zich vrijblijvend willen aansluiten als tientjeslid om zo de accommodatie mogelijk te maken. Heb je interesse? Ga dan naar www.puboisleduc.nl en vul het online inschrijfformulier in. Het tientje raak je overigens niet kwijt, want zodra de accommodatie is gerealiseerd én je daadwerkelijk besluit verenigingslid te worden, wordt het verrekend met de contributie van het eerste jaar.

Vanaf heden wordt er ook iedere zaterdag vanaf 13.00 uur gespeeld op de jeu-de-boulesbaan naast de speeltuin aan de Kooikersweg, hemelsbreed zo’n 250 meter van de toekomstige accommodatie van de vereniging (uiteraard als het weer dit toelaat). Er zijn voldoende boules aanwezig, iedereen kan deelnemen: dus wees welkom!

Meer informatie: www.puboisleduc.nl en www.facebook.com/petanque.union.boisleduc.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …