Geslaagde steunactie CODE ROOD

Ondanks de barre weersomstandigheden zijn afgelopen donderdag 5 oktober zo’n tachtig ouders, leerlingen en docenten afgekomen op de steunactie voor CODE ROOD. Leraren uit het basisonderwijs staken op deze dag namelijk uit protest tegen de lage salarissen, te grote klassen en te hoge werkdruk. De actie wordt afgesloten met het oplaten van rode ballonnen.

Door Maarten Kroese

De demonstratie is opgezet door ouders van basisschoolleerlingen van De Springplank onder leiding van Marije Rhebergen. Natuurlijk is iedereen welkom. Afgesproken locatie is het plein op de plek van het oude postkantoor. Wegens de stromende regen en harde wind wordt echter besloten de overkapping bij de Marktveldpassage op te zoeken. Hier staat iedereen lekker droog en kunnen de kinderen mooie stoeptekeningen maken zonder dat de regen die wegspoelt. Albert Heijn steunt de actie met lekkere mandarijnen, appels en bananen, waarvan de aanwezigen gretig gebruikmaken. Enige grote ballonnen markeren de locatie.

De aanwezige ouders hebben ruim begrip voor de lerarenactie. Zij ervaren zelf dagelijks de hoge werkdruk op de basisschooldocenten en de te grote klassen. “Onbegrijpelijk dat daar zo’n laag salaris tegenover staat, terwijl de basisschool zo belangrijk is in de onderwijspiramide”, is een veelgehoorde reactie.

Springplank-directeur Martin Baks vertelt dat de kinderen de voorafgaande dag een speciale les hebben gehad om uit te leggen waarom deze staking plaatsvindt. Hij is verheugd dat zoveel ouders en kinderen, ook van andere scholen, aanwezig zijn. De school staat er volledig achter.

Rik wint met zijn tekening van een kleurige regenboog.

De kinderen genieten ervan dat zij met krijt op de straat mogen tekenen. Een jury beoordeelt de resultaten om een prijswinnaar te bepalen. Unaniem wordt besloten dat Rick met zijn veelkleurige regenboog de mooiste tekening heeft gemaakt. Bezoekers van de Marktveldpassage kunnen hier nog de hele dag van genieten.

De demonstratie wordt afgesloten met het oplaten van rode ballonnen, het is immers CODE ROOD. Het blijkt lastig om het oplaten te coördineren. Sommige kinderen zijn zo enthousiast dat ze hun ballon al eerder loslaten. Toch lukt het de hemel even feestelijk rood te kleuren. Een milieuonvriendelijke actie is het niet, want de ballonnen zijn ecologisch afbreekbaar.

Rond 10.30 uur vertrekt een bus met 45 Vughtse stakers richting het Zuiderpark in Den Haag, waar zo’n 30.000 mededemonstranten worden verwacht. Het merendeel van de 6500 Nederlandse basisscholen is gesloten.

 

 

 

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …