Home / Algemeen / Geschiedenis in Esch tot leven gebracht
Patisserie De Rouw

Geschiedenis in Esch tot leven gebracht

Vanaf donderdagochtend 24 oktober werd het terrein tegenover het haventje aan de Haarenseweg in Esch steeds meer een realistisch kampement van soldaten uit WOII. Vlak bij de straat de voertuigen, tenten en materialen van de bevrijders, achterin hadden de bezetters hun plek gevonden tussen struiken, bosjes en in het weiland. Zo’n 70 re-enactment soldaten en enkele burgers uit vroeger tijden hebben Esch afgelopen weekend een stuk levende geschiedenis voorgeschoteld waarvan honderden bezoekers hebben genoten.

Op vrijdagochtend was het als eerste de beurt aan kinderen van groep 7 en 8 van omliggende scholen om een bezoekje te brengen aan het kampement. Volgens Roel Manders, lid van re-enactmentgroep War Departement en een belangrijke spil van het evenement, werd er door de kinderen een spervuur van vragen afgevuurd op de soldaten, variërend van ‘slapen jullie echt in die putjes?’ en ‘wat ruiken jullie muf’. Het antwoord op deze eerste vraag was trouwens ja, ondanks regen in de nacht van zaterdag op zondag. Later op vrijdag was het kampement te bezoeken voor belangstellenden en hier werd gretig gebruik van gemaakt.

Op zaterdag werd rondom het Marktplein de bevrijding van Esch herbeleefd. Tot in detail waren hedendaagse herkenningspunten zoals verkeersborden weggewerkt zodat, toen de strijd ten volle losbarstte, het publiek zich in vroegere tijden waande. Ratelende machinegeweren, dode en gewonde soldaten op het plein, rook, schoten, het plaatje was compleet. Vele bezoekers waren onder de indruk van de realistische situaties in het centrum van Esch. Na deze herbeleving hebben veel geïnteresseerden nog een bezoekje gebracht aan het kampement en aan de tentoonstelling in dorpshuis De Es.

Op zondagochtend was er een herdenking-bevrijdingsbijeenkomst bij het haventje aan de Haarenseweg. Drommen belangstellenden kwamen onder doedelzakklanken over de Bayleybrug gewandeld. Een mengeling van verhalen en muziek liet de bezoekers stilstaan bij 75 jaar bevrijding met een terugblik op (vooral Essche) verhalen met een beschrijving van alle emoties die daarbij horen. Speciale gast uit Engeland Monte Dexter Banks deelde het verhaal van zijn neef die in Esch is omgekomen als piloot van een Britse Lancaster. In het kader van ‘Herdenken doe je samen’ sloten de Duitse re-enactment soldaten tijdens de bijeenkomst aan bij hun Britse collega’s, wat voor applaus van het publiek zorgde. In een bedankmail van Roel Manders staat het volgende: “De Britse en Zweedse deelnemers vroegen of het hier zo altijd gaat tijdens herdenkingen. Ik heb ze verteld dat Esch een heel erg grote kwalitatieve uitzondering was. Wij hebben allemaal al vele herdenkingen en evenementen meegedraaid maar deze was gewoon goud!
De Duitse deelnemers vonden de herdenking op gepaste wijze en met waardigheid uitgevoerd. Voor hen was het toch wel spannend. De meesten van ons hebben toch wel een paar keer moeten slikken toen het moment daar was. Gelukkig kwam er een mooie positieve reactie uit het publiek. Dat deed allen meer dan goed.”

De organisatie Esch in oorlogstijd, 75 jaar bevrijding, kijkt met trots terug op een indrukwekkend en zeer bijzonder weekend. Opdat wij nooit vergeten!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

DePetrus vraagt hulp van vrijwilligers

Ingezonden mededeling Binnen Ontmoetingscentrum DePetrus werken vijf organisaties samen: bibliotheek Babel, het Vughts Museum, Stichting …