Geniemuseum open op 13 en 14 april

Het Geniemuseum in Vught stelt zijn deuren open voor jong en oud; de genietuin zal weer gevuld zijn met de re-enacters, die het Amerikaanse 19e bewapende geniebataljon uitbeelden. Ze laten zien hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging.

Het Geniemuseum in Vught is gevestigd in de keuken van het voormalige kamp Vught. Het museum vertelt de roemruchte geschiedenis van het Regiment Genietroepen. De vaste collectie binnen behandelt diverse thema’s uit de wereld van de genist, zowel uit het heden als uit het verleden. Buiten is het Geniepark met het grote werk, zoals bunkers, pontons, bruggen, voertuigen, vaartuigen en attributen die gebruikt worden door de Genie. Naast de vaste expositie is er een wisselexpositie die een bepaald thema extra belicht. Op dit moment zijn dat de verhalen van oorlogsveteranen.

De Genisten, leden van het regiment Genietroepen, worden ook wel de bouwvakkers van het leger genoemd. Zij zijn meestal als eerste in de missiegebieden om huisvesting te regelen, de watervoorziening te regelen, hygiënische voorzieningen te treffen en niet te vergeten veiligheidsmaatregelen te nemen. Gebruikelijk gaan ze als laatste weg, nadat zij alles hebben afgebroken en opgeruimd. Naast de ‘bouwvakkers’ zijn genisten ook bruggenbouwers (baileybruggen en pontonbruggen); mineurs, die springstoffen aanbrengen of juist opruimen; ook zijn er eenheden, die ervoor zorgen dat anderen snel naar hun doel kunnen rijden, door de weg te banen, door blokkades op te ruimen en eventuele mijnen en andere valstrikken te verwijderen.

Voor jong en oud interessant. Tijdens het museum weekeinde van 13 en 14 april is de entree slechts 1 euro per bezoeker.

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …