Foto: Solisplan

Gemeente Vught maakt werk van duurzame daken op gebouwen

Op een warme woensdag 26 juni beklom wethouder Toine van de Ven de splinternieuwe sporthal bij IKC De Avonturier. Zijn doel: het dak. Die beklimming was een avontuur op zich. Langs steile ladders, nauwe doorgangen en smalle richels bereikte de wethouder de top van het gebouw en de nieuwste bron van duurzame energie in Vught: maar liefst 544 splinternieuwe zonnepanelen, klaar voor gebruik.

Links Teun van Sinten, directeur Solisplan, en wethouder Van de Ven

Van de Ven maakte de klim naar de Avontuurlijke top niet alleen. Directeur Teun van Sinten van Solisplan Group BV en Norbert van Wijk, bestuurslid van VET-Vught, klommen met hem mee. De inspanning werd beloond. Boven wachtte een goedgevuld zonnedak, blakend van duurzame energie. De wethouder tekende voor akkoord en plaatste een strak vinkje achter de tweede (na de Martinihal) verduurzaamde Vughtse sporthal.

Drie duurzame daken
Eigenlijk mogen we het de derde Vughtse sportvoorziening met zonnepanelen noemen, want ook de beweegzaal bij basisschool De Springplank is pas bedekt met voldoende panelen om de zaal van de benodigde energie te voorzien. Dat zijn drie duurzame daken, waar Van de Ven de stekker in stak. Mooi, maar wat levert het op? En hoe snel verdient de investering (ongeveer 100.000 euro) zich terug?

Wat levert het op?
Van de Ven legt het uit: “De 544 panelen op de sporthal leveren per jaar tussen de 130.000 en 140.000 kWh. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ruim 30 huishoudens.” Hoe de opbrengst zich verhoudt tot het gebruik van de sporthal zelf, vindt de wethouder moeilijk uit te leggen. “De sporthal is nieuw en dat maakt het energieverbruik moeilijk in te schatten. Dat moet de tijd leren. Maar de hal draait volledig op elektriciteit”, voegt hij eraan toe. “Er komt geen aardgas aan te pas en dat is een schone zaak.”

Goede investering
Ten slotte is de wethouder ervan overtuigd dat de gemeente koos voor een goede investering in een betrouwbare installatie van een gerenommeerde leverancier. “Investeren in duurzaamheid is altijd goed. Het is ook belangrijk voor de toekomst. Bovendien verdient een investering als deze zich relatief snel terug.” Van de Ven verwacht dat de investering van circa 100.000 euro zich in ongeveer vijf jaar terugbetaalt. “Maar het gaat om meer dan een investering in schone energie en snel rendement. Het gaat om een investering in de toekomst.”

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …