Ondertekening nieuw afvalconvenant. (Foto: Jack Dikmans)

Gemeente Vught en Maurick College werken samen tegen zwerfafval

Met het Maurick College heeft de gemeente Vught een krachtige partner in de strijd tegen zwerfafval. Dat begon drie jaar geleden met een eerste ‘samenwerkingspact’ en krijgt nu een vervolg met een nieuw convenant. Op vrijdag 24 januari tekenden wethouder Toine van de Ven en Maurick-directielid Hendriksma-Nijland voor de nieuwe krachtenbundeling én voor de voortvarende aanpak van het zwerfafval in Vught.

Afval is, met zijn verwerking, verspreiding en duurzaam hergebruik, vandaag de dag een groot en belangrijk maatschappelijk thema. En omdat jong geleerd, oud gedaan is, werken de gemeente en het Maurick College graag samen om jongeren hiervan bewust te maken.

Projectweek over afval
Dat bewust maken, gebeurt vooral in de jaarlijks projectweek over afval. Dan besteedt de school nadrukkelijk aandacht aan zwerfafval tijdens de lessen, vooral aan de schadelijke gevolgen voor milieu, mens en dier. In de biologieles leren de scholieren bijvoorbeeld hoelang de natuur nodig heeft om afval af te breken. Voor een bananenschil is dat al een jaar, een sigarettenpeuk vereist twaalf jaar, een kauwgom minstens 20 en blik zelfs 50 jaar, terwijl het afbreken van een plastic flesje voor moeder natuur bijna onbegonnen werk is.

Afvalpraktijk
Naast de theorie, is er afvalpraktijk in de projectweek. Dan organiseren school en gemeente een opschoonactie in Vught. De gemeente stelt hiervoor het materiaal beschikbaar en haalt het ingezamelde zwerfafval op. Leerlingen van ‘Het Maurick’ staan aan de frontlijn. Gewapend met afvalknijpers, handschoenen en afvalzakken en gehuld in veiligheidsvestjes, binden zij de strijd aan met het zwerfafval. Dat alles voor een schoner Vught.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …