Afbeelding Google maps

Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden

Veel blinden en zeer slechtzienden kunnen niet zonder meer ergens zelfstandig naar toe lopen. Een van de voorwaarden is dat er een gidslijn (‘houvast’) beschikbaar is.

Een ‘natuurlijke’ gidslijn is een element in de openbare ruimte, dat voor blinden en slechtzienden bruikbaar is als oriëntatiepunt of als geleiding bij het lopen; het kan een grasrand, een gevellijn of hekwerk zijn. Een ‘natuurlijke’ gidslijn is niet speciaal voor blinden en slechtzienden ontworpen.

Een voor blinden en slechtziende goed bruikbare gidslijn is – zo goed als – ononderbroken. Op plekken waar geen ‘natuurlijke’ gidslijn is, maar wel een gidslijn wenselijk is, kunnen geleidelijnen neergelegd worden. Dat zijn van die ribbeltegels die dan als gidslijn kunnen dienen. Die lopen van de ene ‘natuurlijke’ gidslijn naar de andere, met waarschuwingen voor speciale situaties, zoals een oversteek van een straat. Daar liggen noppentegels. Bijvoorbeeld vanaf de uitgang van de Jumbo naar een goede plek om over te steken. En dan vanaf de overkant weer naar een ‘natuurlijke’ gidslijn. Daar kan de gebruiker bijvoorbeeld een muur vinden en die gaan volgen als gidslijn. De weg van A naar B leren, al dan niet met gebruik van geleidelijnen, gaat niet zomaar. De meeste blinden en slechtzienden krijgen les van een O&M-instructeur, specifiek om die route aan te leren. U hebt er vast wel eens een door Vught zien lopen met een ‘leerling’.

Niet willekeurig
Gemeenten leggen die geleidelijnen niet zomaar willekeurig neer. Er zijn landelijke richtlijnen voor en ook de gemeente Vught legt ze volgens die richtlijnen. Daarnaast adviseert de werkgroep Toegankelijk Vught regelmatig. Zo zijn er in Vught langere looproutes ontstaan die door meerdere blinden en slechtzienden gebruikt worden, bijvoorbeeld van het station naar het centrum. Er loopt een meerjarige landelijke campagne om deze geleidelijnen vrij te houden van reclameborden, fietsen, etc. Sinds 2012 zijn de richtlijnen gewijzigd. Een van de wijzigingen is dat de geleidelijnen nu 30 cm breed zijn (1 stoeptegel), voordien was dat 60 cm. Dat is de reden dat je beide varianten tegenkomt want de lijnen die er al lagen zijn niet aangepast. Lezers met vragen over deze materie kunnen voor meer informatie terecht bij: Marcus Boerdijk, mobiliteitsfunctionaris bij de Robert Coppes Stichting, 06-13276812 of mboerdijk@robertcoppes.nl.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …