‘Gegijzeld, een familiegeschiedenis 1940-1945′

Onlangs verscheen een interessant boek, dat niet gaat óver Sint-Michielsgestel, maar toch zeker wel te maken heeft mét Sint-Michielsgestel. Het boek behandelt de oorlogsperiode zoals die werd beleefd door dominee Hagen, een van de bijna 1300 gijzelaars die opgesloten hebben gezeten in het kleinseminarie Beekvliet.

Dominee Hagen is ook een van de personen naar wie, naast o.a. zijn medegijzelaars Frits Philips en Simon Vestdijk, in Sint-Michielsgestel een straat is vernoemd: het Dominee Hagenpark. Dominee J.C. Hagen werd op 13 juli 1942 als gijzelaar geïnterneerd in het grootseminarie in Haaren en op 8 november van datzelfde jaar overgebracht naar kleinseminarie Beekvliet, waar hij nog bijna 5 maanden als gijzelaar opgesloten zou zitten. Hij werd op 19 april 1943 weer in vrijheid gesteld.

Brieven
Het boek van de hand van Koos Hagen, een van de kinderen van dominee Hagen, bevat een groot aantal brieven, waarin duidelijk wordt hoe, langzaam maar zeker, de duidelijk uitgesproken anti-Duitse houding van dominee Hagen uiteindelijk leidt tot zijn arrestatie en zijn internering in Haaren en op Beekvliet. De brieven zijn een selectie uit de intensieve correspondentie die dominee Hagen tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde met beroepsgenoten, bekenden en familie en geven een goed beeld van het verloop van de oorlog voor dominee Hagen, zijn gezin en familie.

Het boek kost 25 euro exclusief verzendkosten en is te bestellen bij Koos Hagen: kooshagen@freeler.nl of bij heemkundevereniging ‘De Heerlijkheid Herlaar’: info@deheerlijkheidherlaar.nl.

Kijk ook bij

Nieuw seizoen Vertelpodium Het Lopende Vuur

Vrijdagavond 13 oktober begint het verhalenseizoen van Het Lopende Vuur in Den Bosch weer met …