Geen regenboogvlag in Vught

Vorige week heeft de fractie van PvdA-GroenLinks n.a.v. de Nashvilleverklaring een open brief geschreven aan het college van burgemeester en wethouders van Vught met daarin de vraag om ook in Vught de regenboogvlag te hijsen. Inmiddels heeft het college besloten de vlag niet te laten wapperen.

In de brief stelt PvdA-GroenLinks dat de gemeente Vught een inclusieve samenleving hoog op de agenda heeft staan en dit ook terug laat komen in beleid. In de brief wordt gevraagd de daad bij het woord te voegen en met het hijsen van de vlag een signaal af te geven: in Vught mag je ongeacht seksuele voorkeur of gender zijn wie je bent. PvdA-GroenLinks is trots op de diverse samenleving en dat je in Vught mag zijn wie je bent. Het hijsen van de vlag zou dit volgens de partij publiekelijk uitdragen. Het college heeft in een reactie laten weten dat het de regenboogvlag niet zal hijsen.

Inclusieve meetlat
Het college schrijft in deze reactie dat het de stelling van PvdA-GroenLinks deelt, dat Vught een inclusieve samenleving is en dat het ook vindt dat iedereen in Vught zichzelf mag zijn. “De vraag die we ons gesteld hebben, is echter in hoeverre en in welke mate wij als gemeentebestuur dienen te reageren op politieke, religieuze of maatschappelijke actualiteiten. Naar onze mening lenen snelle symbolische reacties op ongewenste gebeurtenissen in de samenleving, zich voor een hoge mate van selectiviteit.” Het college besluit de reactie: “Kortom, het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om zich te laten beoordelen langs de ‘inclusieve meetlat’ op zijn beleid(-suitvoering) en gedragingen.”

Uit de toon
PvdA-GL raadslid Karin Sprik: “Met deze beslissing valt de gemeente Vught uit de toon met omliggende gemeentes zoals ’s-Hertogenbosch, Haaren, Heusden, Sint-Michielsgestel en Boxtel waar inmiddels de regenboogvlag fier wappert.” Hoewel PvdA-GroenLinks blij is dat het college de inhoudelijke boodschap van de brief deelt, betreurt de fractie toch de reactie van het college. Sprik: “Met deze kleine handeling had het college een groot gebaar kunnen maken naar de LHBT+ community in Vught en daarmee publiekelijk kunnen zeggen: in Vught mag je zijn wie je bent.” De hele brief van PvdA-GroenLinks en de volledige reactie van het college zijn te lezen op de website van PvdA-GroenLinks: www.pvda-gl.nl.

Kijk ook bij

Pilotenhulp en de vooroorlogse Werkliedenvereniging

In de meest recente uitgave van ‘Schatten van Vught’ vertelt Wieke Schrover over een dramatische …