Geef iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal

De twintigjarige Pierre van Boxtel uit Kaatsheuvel trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst bij de Britse Royal Air Force. Maar op 28 oktober 1941 sloeg het noodlot toe; zijn toestel werd geraakt, vloog in brand en hij overleed aan zijn verwondingen. Zo zijn er bijna 1900 Brabantse militairen en verzetsstrijders tijdens oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog en alle volgende militaire conflicten gesneuveld. Het Brabants Historisch Informatie Centrum wil al deze gevallenen een gezicht geven en vraagt: “Help ons alsjeblieft om deze lijst van gesneuvelden aan te vullen en te corrigeren.”

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op dit moment heeft het BHIC op een voorlopige site www.brabantsegesneuvelden.nl bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats in deze eregalerij zouden moeten krijgen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna.

Voorlopige site
Op deze site staan de 1900 oorlogsslachtoffers allemaal vermeld met de basisgegevens die nu bij BHIC bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 slachtoffers is een foto te zien. Op de definitieve eregalerij van Brabantse Gesneuvelden wil BHIC straks zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat niet enkel namen worden herdacht, maar ook de personen erachter. Immers, het waren op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plotseling uit het leven zijn gerukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee!
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, is de hulp van alle nabestaanden en betrokkenen nodig. Er zijn al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto’s en persoonlijke verhalen is BHIC uiteindelijk aangewezen op wat nabestaanden van familieleden, vrienden en andere betrokkenen over hen kunnen vertellen. Iedereen die meer weet wordt uitgenodigd te reageren. Alleen zo is het mogelijk in 2019 een volledige en correcte digitale eregalerij te presenteren. Mocht je op www.brabantsegesneuvelden.nl dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of neem contact met Margot.America@bhic.nl.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …