(Foto: Cees Ringelberg)

Geboorteboom koningslinde voor ‘koningskind’ Aevy

Initiatief milieugroep KANT krijgt navolging

Maandag 29 maart werd aan de Van de Meerstraat in Helvoirt Vught een geboorteboom geplaatst voor Aevy de Koning. De op 2 januari van dit jaar geboren jeugdige telg was dit jaar de eerstgeborene van Vught; hij zag in Helvoirt het daglicht. In Het Klaverblad van vorige week was een gedeelte van dit artikel al te lezen, het laatste stuk was op de digitale snelweg ‘verdwaald’.

Door Ton Wagenaars

Een uitgelezen gezelschap zag burgemeester Van de Mortel in het bijzijn van de ouders en beide grootouderlijke paren de laatste schoppen aarde aan de wortels van de koningslinde deponeren, daarbij geassisteerd door het broertje van Aevy, de jeugdige Mees de Koning. De genodigden ontbrak het aan niets. Aan alles was gedacht; zo was er na afloop champagne en beschuit met muisjes voor de gasten. Voor het gevierde nieuwkomertje was er van de gemeente een rose badjasje met daarop haar naam. Ook was er als herinnering een oorkonde, die door vader De Koning werd voorgelezen. Wijze woorden waren er van burgemeester Van de Mortel “Wij kennen de symbolische waarde van een jonge boom voor een jeugdige nieuwe inwoonster. Opdat Aevy net als wij in de toekomst nog mag genieten van veel groen en een boomrijke omgeving. Bijzonder dat dit een burgerinitiatief is opgepakt door KANT. We gaan zeker bezien of dit positieve initiatief een vervolg kan krijgen.”

Nestkastje
Het laatste presentje, voor de eveneens aanwezige baby, was een nestkastje. “En nu maar wachten op de tijd dat ze rond haar achttiende jaar met leeftijdsgenoten kan gaan schuilen onder haar eigen boom en dan kan vertellen dat dit de boom is die voor haar geplant werd in 2021.” aldus Van de Mortel. Hoe de boomplantdag voor eerstgeborenen gestalte gaat krijgen is nog niet duidelijk. “Als het aan KANT ligt, zo vaak mogelijk en bij zoveel mogelijk aanleidingen” zegt Sylvia Dangé van de milieugroep. “Het moet een vaste plaats krijgen tussen alle andere initiatieven zoals het bewust maken van inwoners voor een juiste begroeiing van struiken en planten, het zuinig zijn op water en het tegengaan van verstening in tuinen.” Na afloop ontspon zich bij de Koningslinde een discussie over de plaats van handeling bij een volgende eerstgeborene: het zou achtereenvolgens kunnen in Cromvoirt, Helvoirt en Vught, maar natuurlijk ook in alle drie de woonkernen.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …