Wim Kievits en Henk Smeets (Foto: NOVO3)

Galg en grap: Informatie over Bossche galg

Kort voor 1 april kwam NOVO3 met een bericht en een filmpje over de vondst van restanten van de Bossche galg die vanaf 1498 zo’n 2 eeuwen op de Vughtse hei heeft gestaan.

Op 1 april kreeg dit bericht een ‘verrassende’ ontknoping. De werkgroep archeologie en het Vughts Museum speelden een belangrijke rol in de berichtgeving over deze ‘spectaculaire’ vondst. De restanten van de Bossche galg zouden worden overgebracht naar het Vughts Museum in DePetrus waar belangstellenden deze op afspraak zouden kunnen bezichtigen inclusief een persoonlijke toelichting door Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum. Diverse mensen hebben zich hiervoor opgegeven.

Tijdens de ontknoping van het mysterie vertelden Wim Kievits en Henk Smeets en passant enkele interessante wetenswaardigheden. De galg die daadwerkelijk op de Vughtse hei heeft gestaan, werd niet gebruikt om de ter dood veroordeelden te executeren. Dat werd op de markt in het centrum van ’s-Hertogenbosch gedaan. Daarna werden de lijken overgebracht naar de galg in Vught waar zij opnieuw werden opgehangen als afschrikwekkend voorbeeld voor lieden die iets kwaads in de zin hadden. Dit en meer, maar gelukkig minder lugubere, interessante weetjes over de galg werden voor het voetlicht gebracht.

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …