Ga jij de Armoede Challenge aan?

Nog steeds leven ongeveer 3500 kinderen en hun ouders in Den Bosch in armoede. Onvoorstelbaar, vindt Lesha Bosman. Een aantal jaar geleden vroeg zij aandacht voor armoede door haar project Lopend Buffet. Een tocht in een week tijd van Den Bosch naar Den Haag zonder een cent op zak. Nog steeds verkeren veel mensen in schrijnende situaties. Vandaar dat Bosman Bosschenaren uitdaagt om van 24 februari tot 1 maart mee te doen aan de Armoede Challenge, om zo zelf te ervaren hoe het is om van een bestaansminimum te leven.

“Ik weet als moeder van twee jonge kinderen, dat je alles voor hen over hebt”, aldus Lesha Bosman. “Je gunt ze de hele wereld. Maar wat als je de middelen niet hebt? Ik heb tijdens mijn tocht naar Den Haag met heel veel mensen gesproken over armoede en ben veel mensen tegengekomen die in armoede leven. Vaak heel sterke mensen die inmiddels na jarenlange ervaring weten hoe ze moeten (over)leven. In mijn eentje kan ik helaas ook niets aan hun situatie veranderen. Maar samen kunnen we dat misschien wel. Om die reden wil ik met de Armoede Challenge alle Bosschenaren oproepen om ons hier gezamenlijk hard voor te maken. Zayaz heeft de Challenge al aangenomen en het Netwerk tegen Armoede ondersteunt de actie, hopelijk volgen vele anderen.”

Hoe werkt het?
“Het idee is dat je van 24 februari tot 1 maart rondkomt van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden gaat het om een weekbedrag van 30 euro, voor een 2-persoons huishouden om 55 euro en voor een 4-persoons huishouden om 75 euro. Daar moet je alles van bekostigen, van je vervoer tot je dagelijkse boodschappen. Het gaat er vooral om dat je zelf ervaart hoe het is om ieder dubbeltje om te moeten draaien en merkt tegen wat voor problemen je aanloopt. Ik besef heel goed dat het niet te vergelijken is met iemand die al maanden of zelfs jaren in armoede leeft, maar je wordt je in ieder geval meer bewust van de situatie. Ook al pak je stiekem nog dat pak spinazie dat in de vriezer ligt. Het geld dat bespaart wordt in die week, kan gedoneerd worden aan een goed doel of een stichting naar keuze die zich inzet in de strijd tegen armoede.”

Armoede op de kaart
“Ik wil met de Armoede Challenge vooral een bewustwordingsproces op gang brengen en aandacht vragen voor het armoedevraagstuk. Daarnaast hoop ik het gesprek op gang te brengen en een gevoel van solidariteit te kweken. Praat erover met familie, vrienden en buren. Ken je iemand in jouw omgeving die geen cent te makken heeft? Luister dan eens naar zijn of haar verhaal. Persoonlijk ga ik vlogs en blogs over mijn eigen ervaringen posten op mijn Facebookpagina. Hopelijk gaan vele anderen dat voorbeeld volgen. Ik sta op de zesde plek van de kieslijst van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, dus de informatie die we verzamelen, ga ik zeker ook inzetten in de politiek. Ik ga me hard maken voor de kinderen die in armoede leven, zij verdienen een betere toekomst.”

Je kunt laten weten dat je meedoet aan de Armoede Challenge door een mail te sturen naar bosmanlesha@gmail.com of door een bericht te plaatsen op www.facebook.com/LeshaBosmanPVDA.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …