Fysiopraktijk Smeele per 21 september verhuisd

Booby Smeele, wie kent hem niet? Geboren en getogen in Vught, evenals zijn vrouw Yvonne. Beiden zijn altijd zeer actief geweest in het dorpsleven en daarbuiten. Het pand aan de Taalstraat 17A was eigendom van de schoonfamilie van Booby. Voordat het echtpaar Smeele er in 1986 kwam wonen en Booby daar zijn eigen fysiotherapiepraktijk begon, kende het pand verschillende bekende huurders. Vanaf 1980 was Drukkerij Dröge gevestigd in de loods achter het pand. Daarvóór dreef Jan Schuurmans er een tiental jaar zijn tegel- en keukenbedrijf. En, wellicht kunnen de oudere Vughtenaren zich nog herinneren dat vóór Schuurmans (tot 1970) slagerij Staring op de Taalstraat 17 gehuisvest was.

Door Molly Witlox

Booby Smeele maakte in 1986 een vliegende start. Mede dankzij de gunstige omstandigheden dat Vught-Noord nog geen fysiopraktijk had en in Vught-Noord een hoog percentage particulier verzekerden woonde. Destijds had je nog het onderscheid particulier en ziekenfondsverzekerden, vertelt Booby, en moest je een contract met het Ziekenfonds sluiten wat hem toen als starter niet lukte. Als fysiotherapeut was Booby Smeele betrokken bij ‘Stedentennis’ waar tussen Brabantse steden onderling op zeer hoog niveau, wedstrijden werden gespeeld. Ook was Smeele betrokken bij ‘Europe in Domino” in het Autotron te Rosmalen, begeleide hij het eerste damesteam van de Vughtse Volleybalclub dat op Europees niveau speelde. En was hij betrokken bij de KWF-marathon in New York met ‘Drie Ondernemers op weg naar …’ waar Jan Schuurmans, Fons Kluijtmans en Henny de Laat deelnemers waren. Het netwerk dat Booby Smeele onder andere hiermee opbouwde, zorgde ervoor dat het aantal patiënten flink toenam. Zijn interesse in anderen en zijn betrokkenheid met goede doelen bracht hem ook op veel plaatsen buiten Vught, waaronder Parijs en New York. Toen hij later, in 2003, bij Albert Verlinde als fysiotherapeut met het theater ‘meereisde’, kwam hij, zoals hij zelf zegt, letterlijk in alle hoeken van het land.

Grote parkeerruimte
Booby Smeele was van plan tot zijn pensioen op Taalstraat 17A zijn praktijk te blijven houden. Omstandigheden waaronder de veroudering van het pand en toenemende parkeerproblemen maakten dat hij toch op zoek ging naar een andere locatie. Dit werd Novalis aan de Industrieweg 9c in Vught, het voormalige gebouw van Essent waar nu de theaterwerkplaats Vught is gehuisvest en mensen met een verstandelijke beperking een dagbesteding hebben. “Ik was bij het zien van de ruimte in deze locatie meteen verkocht”, vertelt Smeele enthousiast. “De praktijk is licht, ruimtelijk, op de begane grond en de patiënten kunnen parkeren voor de deur.”

Gedegen onderzoek
Booby Smeele staat nog steeds vierkant achter de basisprincipes van de fysiotherapie. Hij werkt ‘klachtgericht’, wat wil zeggen dat na een gedegen onderzoek en een diagnose gebruik wordt gemaakt van fysiotechnische apparatuur. Volgens Smeele wordt er tegenwoordig voornamelijk ‘functiegericht’ gewerkt, waarbij de patiënten vrijwel alleen maar oefeningen doen en waarbij fysiotechniek nauwelijks meer een rol speelt. In het gebouw van Novalis aan de Industrieweg in Vught hoopt Booby Smeele nog een flink aantal jaar zijn beproefde en succesvolle aanpak te kunnen blijven uitoefenen.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …