Home / Algemeen / Fototentoonstelling ‘Urban explorers’ in de Speeldoos
Patisserie De Rouw
’Old piano’, Anita Spooren, 75 x 50 cm

Fototentoonstelling ‘Urban explorers’ in de Speeldoos

De expositie ‘Urban explorers’ met werk van Anita Spooren en Wigo Worsseling is tot maandag 13 januari te zien bij Theater de Speeldoos in Vught. De expositie is gratis te bezoeken iedere werkdag tussen 10.00 en 22.00 uur en een uur voorafgaand aan elke voorstelling of film.

‘Urban explorers’ zoeken op verlaten plekken naar de schoonheid van het verval. Wigo Worsseling: “We zoeken de juiste invalshoek en stellen onze camerastatieven op. Ochtendlicht valt door de stoffige vitrages op een salontafeltje dat voor een antiek televisietoestel staat opgesteld. Van de luie stoel is de bekleding verdwenen, maar ooit moet hier een gezin zijn avonden hebben doorgebracht. Onbewust proberen wij te reconstrueren wat voor leven zich in dit huis heeft afgespeeld. Zou hier sindsdien geen levende ziel meer hebben gewoond?”

Worsseling maakt steeds minstens zes opnamen met een verschillende belichtingstijd. Op zijn computer schuift hij de foto’s op elkaar en combineert hij ze tot één HDR-beeld, dat overal perfect is belicht. Het volledig wit uitgebeten vensterglas krijgt dan een zachtere, natuurlijke glans, de veel te donkere hoeken van het interieur worden ineens zichtbaar; het is een esthetisch beeld geworden.

Spooren begon in 2015 verlaten gebouwen in Berlijn te fotograferen. In haar werk valt de bijzondere aandacht voor kleuraccenten op. Zij probeert zoveel mogelijk het verhaal van gebouwen vast te leggen, de historie van een plek. Dat resulteert vaak in intieme afbeeldingen die als stillevens ervaren worden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

“Als ik teken verveel ik mij niet”

August von Bonstetten (1796-1878), een Zwitserse soldaat in ’s-Hertogenbosch ‘Buitenlandse’ namen voor echte Bosschenaren vormen …