Fort Isabella op weg naar 1837 zonnepanelen

Op donderdag 9 december ondertekende Fort Isabella de afspraken om nog eens 336 zonnepanelen te plaatsen. Dit brengt het totale aantal straks op 1837 stuks, goed voor zo’n 527.000 kWh. Een bewuste keuze, die naadloos past op de duurzaamheidsvisie van deze ‘Buitenstad om van te houden’ volgens Tjeerd Saatrube en Olivier Koning, directieleden van Isabella Groep.

In de ontwikkeling van Fort Isabella stond van meet af aan het duurzame denken centraal. “Toen wij hier zeven jaar geleden begonnen, hadden we een duidelijke visie op de toekomst van Fort Isabella. Een ‘buitenstad’ waar wonen, werken, educatie, recreatie én duurzaamheid hand in hand zouden gaan. We hadden daarbij een duidelijk omlijnd verduurzamingsplan, waarin ‘gasloos’ en ‘zelfvoorzienend zijn’ belangrijke pijlers waren”, vertelt Koning. “Met de plaatsing van deze 336 zonnepanelen zetten we opnieuw een grote stap in die richting.”

Balans
Tot nu toe werden er op Fort Isabella al 1.501 panelen geplaatst. Koning: “We legden die op de bestaande kantoorgebouwen, aangezien die daken de maximale zonpositie hadden. De appartementen lieten we buiten beschouwing voor plaatsing, omdat we de originele uitstraling van deze voormalige kazernegebouwen niet wilden verstoren. Wel hebben we alle gebouwen op maat verduurzaamd, voor optimaal woon- en werkcomfort. Zo is het ons gelukt de balans te behouden tussen duurzaamheid en historische waarden.”

Hele terrein voorzien
“De 336 zonnepanelen waar we nu voor hebben getekend, komen op de laatste nieuwbouw kantoren die we binnenkort gaan realiseren,” vult Saatrube aan. “Als die zijn aangesloten, wekken we zo’n 527.000 kWh op. Voldoende om ons terrein straks grotendeels van eigen elektriciteit te voorzien. Als aanvulling op de verwarming van alle gebouwen zijn we nu ook bezig een installatie aan te leggen voor warmte- en koudeopslag in de bodem. En ook dát zal een grote duurzame stap voorwaarts zijn.”

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …