'Vitaalplein' op Fort Isabella

Fort Isabella investeert verder in de toekomst

Met de start van de bouw van twee nieuwe gebouwen zet Fort Isabella opnieuw een stevige stap in de toekomst. Ook deze keer is het een duurzame stap. Olivier Koning en Tjeerd Saatrube, geestelijke vaders van deze nieuwe samenleving: “Als deze twee energieneutrale gebouwen zijn opgeleverd, hebben we weer circa 120 werkplekken aan onze Buitenstad toegevoegd. Daarmee is onze pijler ‘werken’ voltooid.”

Fort Isabella staat op vier pijlers: wonen, werken, educatie en recreatie. Met deze twee gebouwen krijgt zowel de pijler ‘werken’ als ‘recreatie’ een flinke impuls.

Vitaalplein
Tjeerd Saatrube: “Het eerste gebouw wordt gerealiseerd in onze net aangelegde wal en is straks het bruisende Vitaalplein. Hierin bieden zo’n 30 partijen diensten aan die het welzijn van bewoners én bezoekers versterken. Denk aan een fysiotherapeut, boksschool, osteopaat, kapper, pedicure, schoonheidsspecialist, haptonoom, masseur, diverse coaches en zelfs een partij die Oosterse geneeswijzen bereikbaar maakt.”

Kantoor Hoornwerk
Olivier Koning: “Het tweede pand is een kantoorgebouw met de naam Hoornwerk, wat ‘buitenwerk van een vesting’ betekent. Deze naam komt voort uit de historie van ons fort, en is qua betekenis tevens een knipoog naar de groene werkomgeving. Hoornwerk biedt straks onderdak aan circa 30 heel diverse bedrijven, zoals een ontwerper van ledverlichting, een speelgoedontwikkelaar, een IT-bedrijf, een bedrijfsmakelaar, een bedrijf dat zich bezig houdt met duurzame energie, et cetera. Als deze twee gebouwen zijn opgeleverd, hebben we ruim 120 werkplekken aan onze Buitenstad toegevoegd. Daarmee komt het totaal op zo’n 225 en is onze pijler ‘werken’ voltooid. De afronding van de pijler ‘wonen’ volgt kort daarna met de nieuwbouw van het allerlaatste appartementencomplex.”

Prefab, dus duurzaam
Voor beide gebouwen is bewust gekozen voor een duurzame bouwmanier. Tjeerd: “Zowel bij Vitaalplein als Hoornwerk gaat het om een prefab gebouw. Dat houdt in dat alle elementen elders zijn geproduceerd en hier worden geassembleerd. Zo bereiken we dat onze bewoners, Vught én het milieu minimaal belast worden met vervoersbewegingen en dus CO2-uitstoot. Voor het kantoorgebouw geldt verder dat het geheel is opgetrokken in duurzaam verkregen hout uit productiebossen.”

Energieneutraal
Beide panden zijn bovendien energieneutraal. Ofwel: ze verbruiken net zoveel energie als ze opwekken én ze zijn volledig gasloos. Ook dat was en is een bewuste keuze. Olivier: “Al sinds de start van de ontwikkeling van Fort Isabella hadden wij een gasloos en waar mogelijk energieneutraal terrein voor ogen. Bij deze nieuwe gebouwen lag de keuze voor fossielvrij dan ook voor de hand.”

Kijk ook bij

Voorjaarsconcert Vughts Mannenkoor & Vrouwenkoor Innovation

Zondagmiddag 24 maart 14.00 uur zal het Vughts Mannenkoor een voorjaarsconcert verzorgen, samen met Vrouwenkoor …