Foto: Rianne Swinkels Fotografie

‘Food Festival de Es’ pakt extra uit in lustrumjaar

Vijf ondernemers met passie voor eten pakken uit tijdens het vijfde ‘Food Festival de Es’ op zondag 30 juni tussen 12.00 en 20.00 uur in Haaren. Vanwege het eerste lustrum is het programma flink uitgebreid met muziek, theater en verschillende workshops. Het festival wordt gehouden bij Tuinderij de Es waar de groenten, kruiden, fruit en eetbare bloemen worden geteeld door mensen met een zorgvraag. De toegang is gratis. De opbrengst komt helemaal ten goede aan de bijzondere doelgroep van Tuinderij de Es.

Eten staat, uiteraard, centraal tijdens het Food Festival. Daar waar het groeit, wordt het klaargemaakt: lekker, gezond en zoveel mogelijk ingrediënten uit de directe omgeving van Tuinderij de Es. Zo maakt Joost van Roosmalen van ‘Boefkik’ het Japanse gerecht Ramen. Culina Flamma uit Oisterwijk is weer van de partij met heerlijke pizza’s uit de houtoven. De huis-imker van Tuinderij de Es bakt dit jaar honingwafels en de koffie is van de barrista ‘Moving Coffee’. Zuiderzwam komt met bitterballen, gemaakt van oesterzwammen die op koffiedik groeien. Passion Cuisine maakt heerlijke gegrilde groenten en groentedips. De cliënten van Tuinderij de Es werken dit jaar samen met Frietfeest; ze bakken biologische frietjes om geld in te zamelen voor het uitje in het najaar. Friet eten voor het goede doel, dus.

Lokaal talent
Voor de muzikale omlijsting komt veel lokaal talent naar de Es. Zo treden Peer de Graaf, Anna Verhoeven en de muziekvereniging Sint Gregorius op. Anne van Damme, die de rockacademie in Tilburg afrondde en die eerder optrad op de editie van 2015, bijt het spits af op het podium. Verder is er zang en vrolijke klezmermuziek. Theater Puik schreef speciaal een stuk voor het Food Festival. Een overwerkte boerin raakt in gesprek met een hippe food Blogger. Spreken zij dezelfde taal? Lector Frederike Praasterink geeft in een mini-college een overzicht van het hedendaagse voedselsysteem. Mocht je hier vertwijfeld uitkomen, dan kun je altijd nog het Food Footprint-spel doen of even praten met de klimaatcoach.De mensen van ‘Pixelfarming’ geven ook een wenkend perspectief: eerlijke voeding, biologisch en natuurinclusief geproduceerd; dankzij een robot. Iedereen kan het hele groeiproces online volgen. De mensen van Pixelfarming bakken ook broodjes met kinderen.

Leuk voor de kinderen
Er is nog veel meer leuks voor de kinderen. Zo is er een les ouder-kindyoga, kunnen er hutten worden gebouwd of geknutseld met voorwerpen uit de tuin. Dit jaar is de middencirkel Kids’ area; waar kinderen mogen bouwen met strobalen. Klimmen in een grote kastanjeboom kan ook.

Verder zijn er allerlei inspirerende workshops, is er een rondleiding door de tuin, maar bezoekers kunnen ook gewoon lekker in het gras liggen. Collegabedrijf ‘Het Kruidenrijk’, aan de overkant van de weg, heeft een open dag. Zie voor meer informatie http://tuindees.nl/food-festival-de-es of Food Festival op Facebook. Het adres: Tuinderij de Es, Eind 19c in Haaren.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …