Scène uit 'Die Fälscher"

Filmmarathon ‘Verzet’ in Theater de Speeldoos op 2 november

Op vrijdag 2 november verzorgen de Kunststichting Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en Theater de Speeldoos een filmmarathon. 2018 is het Jaar van Verzet en daarom is gekozen voor drie boeiende films waarin het verzet en de strijd voor rechtvaardigheid centraal staan.

De films ‘Die Fälscher’ en ‘Bankier van verzet’ hebben met elkaar gemeen dat ze gaan over de waarde en het belang van geld voor oorlogsvoering en verzet. De derde film ‘Woman in gold’ gaat over de strijd om iets van persoonlijke waarde, in dit geval een schilderij van Gustav Klimt dat door de nazi’s geconfisqueerd is, terug te krijgen. De avond begint om 18.00 uur met inloop en drankje, waarna als eerste ‘Die Fälscher’ wordt vertoond.

Meestervervalser
Fälscher’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van de voormalige drukker Adolf Burger, die zijn ervaringen in Sachsenhausen beschreef. Salomon Sorowitsch is een meestervervalser en leidt een luxueus leven in Berlijn, tot hij wordt gearresteerd en in een concentratiekamp belandt. Hier krijgt hij een bijzondere opdracht: hij moet voor de Duitse onderdrukker de dollar en het pond vervalsen met als doel de economie van de geallieerden te ondermijnen. Een bizarre strategie die net voor het einde van het nazi-regime is bedacht. Als hij faalt, staat hem de dood te wachten, is de boodschap. Die Fälscher (2007, regie Stefan Ruzowitkzy) is bekroond met een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Bankier van verzet
Sinds de première in maart 2018 is ‘Bankier van verzet’ (regie Joram Lürsen) in de bioscopen te zien. Het is hiermee een van de best bezochte Nederlandse films, in oktober bekroond met vijf Gouden Kalveren. Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet. Samen met zijn broer Gijs van Hall (Jacob Derwig) bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Later bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetter de Nederlandsche Bank uit gesluisd. Hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen ervan afweten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand een fout maakt, wat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet.

Woman in Gold
Het indrukwekkende ‘Woman in Gold’ (2015, Simon Curtis) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann (Helen Mirren), een Holocaust-overlevende die jaren in gevecht geweest is met de Oostenrijkse overheid om een iconisch schilderij van Gustav Klimt. Het schilderij is op een wrede manier afgenomen van haar familie door de nazi’s, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar advocaat, een rol van Ryan Reynolds, strijdt ze tot de Hoge Raad om het familiestuk naar huis te brengen.

Reserveren
Louis Wetzer, voorzitter van de Kunststichting Vught, verzorgt een korte inleiding bij elke film. Reserveren is mogelijk via Theater de Speeldoos, Vliertstraat 6 in Vught: www.theaterdespeeldoos.nl of 073- 6565588. De entree is 15 euro; de theaterkassa is een uur voor aanvang geopend, dus vanaf 17.00 uur. De prijs is inclusief een drankje na de eerste film, met borrelhapje na de eerste en de tweede film.

Kijk ook bij

Voorjaarsconcert Vughts Mannenkoor & Vrouwenkoor Innovation

Zondagmiddag 24 maart 14.00 uur zal het Vughts Mannenkoor een voorjaarsconcert verzorgen, samen met Vrouwenkoor …