Filmbeelden van herdenking 1946 in Vught nu in kleur

“600 Belgische ex-gevangenen van het beruchte concentratiekamp Vught komen samen met hun Nederlandse lotgenoten om de gevallen kameraden te herdenken.” Dat is de eerste zin uit een Polygoon-journaal over een herdenking in Vught op 8 september 1946. Deze beelden waren nog niet bekend bij Nationaal Monument Kamp Vught.

Een grote groep mensen loopt door de straten van Vught en passeert het bord ‘Bewarings- en interneringskamp’ op het kampterrein. Na de bevrijding van Zuid-Nederland werd dit in gebruik genomen voor de internering van de van collaboratie verdachte Nederlanders. In een volgend filmbeeld leggen bezoekers kransen op de voormalige fusilladeplaats, waar kort na de oorlog een groot houten kruis werd opgericht door omwonenden. Sommige oud-gevangenen zijn in hun oude kamppakken gekleed.

Tweede leven
Voor Nationaal Monument Kamp Vught zijn deze beelden nieuw. Emiel Verwijst is de ‘aangever’ van het filmpje; hij is werkzaam bij het team foto en film van het Brabants Historisch Informatie Centrum in ’s-Hertogenbosch en heeft het inkleuren van oude foto’s als hobby: “Het is mijn passie geworden om oude foto’s een tweede leven in kleur te geven.” Het filmpje uit 1946 vond hij op openbeelden.nl – een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die hergebruikt mogen worden, zoals de Polygoon-journaals.

Het verleden dichterbij
Directeur Jeroen van den Eijnde: “Het inkleuren van foto of film kan het verleden echt dichterbij brengen. Wij doen dat in onze nieuwe expositie en je ziet ook hoe het werkt in dit filmpje. Ik zag deze beelden nu voor het eerst. Bijzonder, ook omdat er zo weinig bewegend beeld is van Kamp Vught. Goede kwaliteit ook. Je ziet veel mensen en gezichten. Ik ben benieuwd of er vandaag de dag nog kinderen of kleinkinderen zijn, die de mensen in het filmpje herkennen.”

Afbeeldingen: stills uit filmpje, het filmpje (1 min.) is te zien op https://youtu.be/xr0HkoLWJIk

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …