Patisserie De Rouw

Fietsproject laat mensen meedoen

Donderdag 21 november starten MOVE Vught en Vluchtelingenwerk Vught met een fietsproject (pilot). In een periode van vier weken gaan vluchtelingen/statushouders aan de slag met loopfietsen, tandems en driewielers om uiteindelijk te kunnen fietsen op een ‘gewone’ fiets.

Nederland en fietsen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ieder kind leert op jonge leeftijd fietsen, eerst op een loopfiets om evenwicht te bewaren en later een fietsje met zijwieltjes. Tot slot gaan de zijwieltjes eraf en fietst het kind geheel zelfstandig naar school, naar de sportclub, naar vriendjes/vriendinnetjes of even een boodschapje doen. Omdat fietsen zo belangrijk is in Nederland is de infrastructuur daar ook op ingericht.

Maar wat als je op latere leeftijd naar Nederland komt, bijvoorbeeld als vluchteling? In je thuisland heb je wellicht nog nooit gefietst. Dan kom je in een land waar bijna iedereen fietst! Zomaar op een fiets stappen en wegfietsen zit er niet in. Maar fietsen is een onderdeel van het nieuwe land en de nieuwe cultuur; wil je meedoen of je goedkoop verplaatsen van A naar B, dan is het essentieel dat je kunt fietsen. Dat vinden ook de vrijwilligers van vluchtelingenwerk Vught. Zij hebben contact opgenomen met de medewerkers van MOVE Vught, die direct enthousiast waren. Meteen ging het rad van MOVE Vught draaien en werden er verschillende voorbereidende acties uitgezet. En met een mooi resultaat! Dit project wordt ondersteund door Reinier van Arkel, dat de opslagruimte faciliteert, ‘Aangepast Vervoer Vught’ door het beschikbaar stellen van een loopfiets en driewieler, De Tweewieler via het beschikbaar stellen van loopfietsen.

Kijk ook bij

Expositie Kinderatelier Artisjok

En toen … kwam corona en ging ook Kinderatelier Artisjok op slot. De jaarlijkse tentoonstelling …