Mevrouw Van Liere (links) en mevrouw Schutte volgen alle bedrijvigheid met belangstelling

Familie en vrijwilligers knappen tuin Vughterstede op

Gewapend met schep en hark knapten familieleden, vrijwilligers en collega’s de binnentuin van verpleegafdeling Mariënhof van Woonzorgcentrum Theresia op. Deze actie kon op 5 september plaatsvinden dankzij een goed plan én een genereuze schenking van stichting Helden van de Zorg. “Wat fijn dat deze mensen dat voor ons doen. Ze doen dat vanuit hun hart”, zegt bewoonster mevrouw Van Liere terwijl ze de bedrijvigheid aanschouwt.

Ilona den Haring (links) en Corrina Pos

In slechts één middag voeren dertien familieleden en vrijwilligers onder leiding van Corrina (welzijn Mariënhof) het groene plan uit van Ilona den Haring (verpleging Mariënhof). Dat de rolverdeling tussen mannen en vrouwen traditioneel wordt ingevuld, wordt voor lief genomen. “Een invulling die toch van nature spontaan gebeurt”, verklaart een van hen met een grote glimlach. Zij is de grote ramen van de tuinafscheiding blinkend schoon aan het zemen, terwijl een man haar met een zware kruiwagen passeert.

Insectenhotels
Er komt deze middag veel voor elkaar. Er verschijnt een heuse jeu-de-boulesbaan, ramen en de tuinafscheiding worden schoongemaakt, de stoep geveegd, stoelen en tafels zijn weer spic en span. Kweekbakken staan gereed om te worden gebruikt, drie grote kunststof afbeeldingen met een molen, schapen en koeien zijn opgehangen, kabouters, paddenstoelen en eendjes duiken voortaan her en der op in de tuin en insecten hebben huisvesting gekregen dankzij de opgehangen insectenhotels. Ook zijn een tuinhuisje en twee bankjes in elkaar geknutseld. Het nieuwe tuingereedschap is meteen in gebruik genomen, evenals de nieuwe, felgekleurde tuinstoelen.

Tijd voor een rustmoment

Gezellig
Tussen alle werkzaamheden door verwent Corrina de harde werkers met lekkere broodjes, koffie en drankjes. Bewoners merken de bezigheden in de tuin op. Nadat eerst mevrouw Van Liere en daarna mevrouw Schutte komen kijken, volgen al snel meerdere bewoners. Gezellig zoeken zij een plekje op de nieuwe stoelen om te zien wat er in de tuin gaande is.

Prikkels
Het idee achter het plan is om meer gebruik te maken van de mooie binnentuin. “Deze zomer konden bewoners van deze afdeling door de coronamaatregelen niet meer deelnemen aan activiteiten in het restaurant. Daarom gingen we meer activiteiten in deze tuin en op de afdeling organiseren. We merken dat dit voor de bewoners veel meer rust geeft, omdat zij minder prikkels van buitenaf krijgen”, vertelt Ilona.

Koffiehoek
Ook het ontvangen van bezoek in de huiskamers blijkt te druk voor de bewoners. Er ligt een plan klaar om een grotere koffiehoek te realiseren. Een kantoor wordt afgebroken en op die plaats komt een mooie ruimte met een koffiecorner die uitkijkt op de tuin. Familie kan daar met hun naaste gezellig een kopje koffiedrinken en de tuin inlopen.

Familiedag
Voortaan worden drie tuindagen per jaar georganiseerd waarop bewoners met familieleden kunnen klussen in de tuin, zoals het zaaien van tomaatjes en aardbeien in de kweekbakken. Ook kunnen er partijtjes jeu de boules worden gespeeld. Iemand stelde al voor om een familiedag met jeu de boules te organiseren. Tevreden en blij vertelt Ilona: “Er is nu veel meer mogelijk. We gaan in de zomer ontbijten in de tuin en meer buitenactiviteiten organiseren, zoals de muziekactiviteiten. Die bleken deze zomer heel goed te bevallen en pootjebaden in zwembadjes is heerlijk als het wéér zo warm wordt.”

Dank
Vughterstede dankt iedereen hartelijk die deze actie mogelijk heeft gemaakt: Stichting Helden van de Zorg, collega’s Ilona, Corrina, Elly (welzijn Mariënhof) en Benny (technische dienst) en uiteraard alle familieleden en vrijwilligers: Piet-Hein, Marijn, Mark, Jan-Willem, Wim, Henriëtte, Anita, Ellen, Mariëlle, Paul, Angeli (verpleging Mariënhof), Derk en Wesley. Zie www.vughterstede.nl en facebook Vughterstede voor meer foto’s.

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …