V.l.n.r.: Maarten Hoyng, Manon Stassen, Roel van Amerongen

Extra kansen voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken

Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is, zijn gelijke kansen niet voor ieder kind vanzelfsprekend. De coronacrisis heeft deze verschillen tussen kinderen niet alleen pijnlijk zichtbaar gemaakt, maar ook vergroot. Initiatieven als ‘Petje af’ zijn op dit moment harder nodig dan ooit. Op 10 juni tekende het bestuur van ‘Petje af Vught’ de samenwerkingsovereenkomst met landelijke koepelorganisatie Petje af Nederland en is de stichting officieel opgericht. In september 2021 gaan de deuren van de Vughtse vestiging op Fort Isabella open voor kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

’Petje af’ biedt kinderen van 10 tot en met 14 jaar op zondagen een aanvullend programma op het reguliere onderwijs. De kinderen zitten dan niet in de schoolbanken, maar trekken eropuit of luisteren naar gastsprekers. Zo kunnen de kinderen zelf hun talenten ontwikkelen en hun kennis van de wereld vergroten. Wat heb je nodig om caissière, dierenarts, programmeur of brandweerman te worden? Hoe reis je met het openbaar vervoer naar een museum en wat is daar allemaal te zien? Elke Petje af-groep wordt begeleid door professionele coaches die de kinderen stimuleren in hun ontwikkeling.

Stichting Petje af Nederland is een landelijke organisatie met lokale, zelfstandige Petje-af-stichtingen. In Vught gaan de deuren in september 2021 open. Initiatiefnemers zijn Roel van Amerongen (voorzitter) en Manon Stassen (secretaris). Recent is Maarten Hoyng (penningmeester) bij de stichting aangesloten. Roel van Amerongen: “Petje af Vught is een mooi en nobel initiatief met een duidelijke missie om de kansengelijkheid onder kinderen te vergroten. Daar zetten we ons graag vrijwillig voor in.” Manon Stassen vervolgt: “De VVD-fractie in Vught is er vanaf het eerste moment zeer actief bij betrokken geweest. Een motie van de VVD heeft ervoor gezorgd dat de gemeenteraad van Vught ook daadwerkelijk steun heeft toegezegd.” Roel van Amerongen: “Als locatie voor Petje af Vught is bewust voor Fort Isabella gekozen, vanwege de mooie en inspirerende, groenrijke omgeving. Tjeerd Saatrube, algemeen directeur ervan, was direct enthousiast om Stichting Petje af Vught te mogen huisvesten. Hij vindt het een waardevolle aanvulling op wonen, ondernemen, recreatie en educatie die momenteel al plaatsvindt op het terrein. Het is echt top hoe iedereen in Vught meedenkt en meehelpt!”

Brecht van Schendel, directeur-bestuurder van Petje af Nederland: “Wij zijn blij om onze activiteiten naar Vught en omgeving te mogen uitbreiden en onze impact in Nederland verder te vergroten. Zo kunnen we voor nog meer kinderen hun kansen op een mooie toekomst vergroten, dat is op dit moment harder nodig dan ooit!”

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …