'Baden', Paul Boswijk, olieverf

Expositie ‘Zomerzotheid – Noordelijke realisten’ in Museum Slager

Van zondag 23 juli tot en met 26 november is in Museum Slager een unieke expositie te zien: ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten’ met werken uit de collectie van Anneke en Willem Kleijn.

Anneke en Willem Kleijn werkten en woonden met hun kinderen in veel landen. Zij deelden hun liefde voor kunst en kochten veel kunstwerken. De eerste litho’s kochten ze in Parijs. Samen hebben zij een enorme collectie opgebouwd. Willem Kleijn is in 2021 overleden. De laatste twaalf jaar van zijn leven woonde hij met Anneke in het prachtige buitengebied van St.-Michielsgestel. Daar, en soms in kleine exposities, waren de kunstwerken te zien.

En nu voor het eerst in een grote tentoonstelling in Museum Slager. De expositie biedt een rijk en gevarieerd overzicht van actuele figuratieve en realistische kunst. Stads-, strand- en zeegezichten, stillevens, landschappen, portretten van mensen en dieren.

Willem en Anneke hadden een Groningse achtergrond en deelden hun voorkeur voor figuratieve kunst. De meeste schilderijen in de expositie zijn gemaakt door actuele Nederlandse kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen, een academie die zich concentreerde en profileerde op realistische en figuratieve kunst en bekwame vaklieden als docenten had, onder wie Henk Helmantel en Wout Muller.

In de expositie zijn ruim 60 schilderijen en 5 beelden te zien. De werken van de kunstenaars, onder wie bekende namen zoals Pieter Pander, Rein Pol, Barend Blankert, Ton Dubbeldam, Jan van der Kooi en Herman van Hoogdalem, hebben geen strakke stijl, maar zijn gevarieerd. Ze geven een fraai inkijkje in het hedendaags realisme. En omdat de expositie in de zomer start, is er vooral zon en licht in te zien. Vandaar de keuze voor de titel: ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten’ uit de collectie Kleijn.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot  17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree € 12,50 inclusief kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis; kinderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart: gratis.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …