Van 9 januari tot 1 februari is in de Speeldoos in Vught tijdens de openingstijden de expositie ‘Urban Explorers: Tsjernobil’ te zien van Anita Spooren en Wigo Worsseling. De muren zijn afgebladderd, de plafonds zakken door en glasscherven liggen op de grond. Dit zijn de juiste ingrediënten voor Urban Explorers. Je vraagt je af: hoe zou het ooit zijn geweest?
Spooren en Worsseling fotograferen in verlaten en vervallen gebouwen om de schoonheid van verval vast te leggen. Tijdens deze expositie wordt de bezoeker meegenomen naar Pripyat, de stad waar de centrale staat en vlakbij Tsjernobyl. De foto’s zijn een hommage aan de verstilde getuigenis van deze spookstad. De fotografen hebben ieder op eigen wijze de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl gedocumenteerd.
Raakvlak met oorlog in Oekraïne
De code binnen de wereld van Urban Exploring: ‘You only take pictures, leave nothing but footprints’. Je zult dus niet inbreken, niets kapot maken en niets verplaatsen. Je fotografeert het zoals je het aantreft. Dit project wijkt daar deels vanaf omdat de fotografen de gevolgen van de ramp in beeld brengen, waardoor deze foto’s ook een raakvlak hebben met documentaire-/kunstfotografie. De tentoonstelling is een selectie van foto’s op dibond in het formaat 120×80 cm. Deze foto’s van verwoeste appartementen, scholen, crèches en ziekenhuizen raken de essentie en hebben hierdoor, ook 37-38 jaar na de grootste kernramp uit de geschiedenis, een grote impact. Daarnaast heeft het raakvlakken met de actuele situatie in Oekraïne waarbij mensen op de vlucht moeten voor oorlogsgevaar, dorpen verwoest worden, maar ook de kerncentrale van Tsjernobyl regelmatig onderdeel is van de strijd.