‘Temple’ door Freek van Zoest

Expositie ‘Tableau of Duality’ door Freek van Zoest bij Huis73

Tot en met zaterdag 27 mei is bij Huis73 de expositie Tableau of Duality’ van Freek van Zoest te zien. Binnen het thema Beleef de Sint-Jan won Van Zoest met zijn drieluik Antonius Gerardus de Huis73 Kunstprijs 2022.

De Huis73 Kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar afkomstig uit Den Bosch en omstreken die het beste, creatiefste, meest inspirerende kunstwerk heeft gemaakt. Een van de te winnen prijzen is een solo-expositie bij Huis73. Aan Freek van Zoest de eer om in deze expositie meer van zijn werk aan het grote publiek te tonen.

Artist statement
Van Zoest (1993) probeert al tekenend de deuren tussen de realiteit en zijn fantasiewereld te openen. Dit biedt hem de mogelijkheid om nieuwe (zuivere en samengestelde) beelden te ontdekken. Hij laat zich hiervoor veelvuldig inspireren door kunst uit de renaissance en het surrealisme.

Tableau of Duality
Tijdens zijn studie begon Freek van Zoest aan een reeks tekeningen die vanuit het onbewuste werden gecreëerd. Bij het samenbrengen van de tekeningen ontstond er een verband tussen de beelden. Er ontvouwde zich een symbolisch verhaal dat zich afspeelde in een apocalyptische scene. Hieruit ontstond een sterke beeldentaal van een landschap waarin de mensheid op een punt is geraakt waarin het zichzelf moet heruitvinden. Tegenover deze mensheid staat een monsterlijk wezen, symbool voor de depressie en de dood van de tijd, én alle andere narigheden die dit onmens met zich meedraagt.

Tegen dit grote project Tableau of Duality meet de kunstenaar zijn artistieke praktijk af: via deze weg beoordeelt hij de onderwerpen op hun symbolische kracht. Door het ontleden van de beeldentaal die zich in de figuren, het landschap en de objecten manifesteert, komt hij tot steeds betere representaties. De autonome tekeningen en sculpturen die tot stand zijn gekomen, staan stuk voor stuk ten dienste van één grote samenhangende compositie.

De expositie ‘Tableau of Duality’ is t/m 27 mei te zien bij Huis73, Hinthamerstraat 74 in ‘s-Hertogenbosch. Geopend op doordeweekse dagen van 9.00 – 21.00 uur en in het weekend van 10.00 – 17.00 uur. (Let op: 18 mei gesloten i.v.m. Hemelvaart). Gratis toegang!

Kijk ook bij

Voorjaarsconcert Vughts Mannenkoor & Vrouwenkoor Innovation

Zondagmiddag 24 maart 14.00 uur zal het Vughts Mannenkoor een voorjaarsconcert verzorgen, samen met Vrouwenkoor …