Joris Gaymans bij zijn beeld 'Peuter'

Expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’

In de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ ontmoeten de bronzen beelden van de beeldhouwer Gaymans de kleurige landschappen van de, in 1994 overleden, jongste telg uit de familie Slager.

Joris Gaymans (1946) is een bekend beeldhouwer en had eerder exposities in musea en beeldentuinen in Nederland, Frankrijk, Rusland en Australië. Zijn bronzen beelden zijn gevarieerd, mooi en uitdagend. Vrouwen, kinderen en mannen. Symmetrisch, concentrisch of juist helemaal niet. Vrijwel alle beelden worden in Bologna (Italië) gegoten en zijn op een hoog technisch niveau afgewerkt en gepatineerd volgens kwalitatief uitstekende recepturen.

Tom Slager (1918 Indonesië – 1994 Californië) heeft een voorkeur voor natuur- en landschapsschilderijen. Zijn schilderijen geven een beeld van zijn bewogen leven: van enorm veel reizen, leven en werken in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten en ook heel productief zijn in de omgeving van de IJzeren Man in Vught, de Loonse en Drunense Duinen en het Brabantse coulisselandschap.

Het beeld ‘De Mens’ van Joris Gaymans te midden van een landschap van Tom Slager

De expositie is een primeur. Voor de eerste keer zijn in Museum Slager beelden te zien. Ed Landman, schoonbroer van Joris, gaf tijdens de opening van de expositie in april een duiding aan de dialoog die de beelden en schilderijen aangaan. “Als wij kijken naar hun werk, zien we de werken van kunstenaars die ontketend hun idealen hebben gecreëerd. Kunstwerken waarin beide kunstenaars door de kracht van het weglaten tonen wat zij zien en willen laten zien. Daar werkten zij lang aan. Maandenlang ploetert, sjouwt, duwt en kneedt Joris Gaymans in materie, groot, zwaar, lomp, weerbarstig om ten slotte de kijker zijn gevonden waarheid te vertellen. In zijn beeld De Mens zien we niet een mens, maar de materie om hem heen. In de lege ruimte maakt de kunstenaar de mens zichtbaar voor de toeschouwer. Ook in de landschappen van Tom Slager is het bijzondere dat wat net niet te zien is. Het transparante water en de diffuse omlijsting van de bosjes in de verte. Impressionist was hij zeker. Hij schilderde liever het ongrijpbare licht dan de weerbarstige werkelijkheid. Hij had vriend van Matisse of van Gogh kunnen zijn …”

De expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ is tot en met zondag 10 juli 2022 te zien. Op de zondagen 15 mei, 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans zelf aanwezig voor een Meet & Greet.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch.
Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot – 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
TOEGANGSPRIJZEN: Entree € 9, inclusief kopje koffie/thee; Kinderen tot 12 jaar gratis; Kinderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart: gratis.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …