“Mijn werk is gelaagd, zoals het leven zelf.”

Expositie Jolinde van Poppel in Kunstlokaal Vier M

Tot 27 september exposeert de Vughtse kunstenaar Jolinde van Poppel onder de titel Zomerbubbels recente schilderijen en keramieken beeldjes bij Kunstlokaal Vier M, Kerkstraat 5 in Vught. Haar kleurrijke werk is een weerslag van haar positieve kijk op het leven met al zijn nuances. Op zondag 16 juli opent Caecilia Godschalx-Beaumont om 15:00 de expositie.

Door Maarten Kroese

Haar meest recente werk toont een levenslustige jongeman, die het leven letterlijk tegemoet springt. Een hond erbij, een ‘goede ziel’, eeuwenoud symbool voor trouw en aanhankelijkheid. “In mijn schilderijen probeer ik altijd mijn visie te geven op het dagelijkse leven. Geen zwart-wit beeld, veel nuances. Op afstand gezien zijn mijn schilderijen vrolijk, maar in de diepere lagen vind je de negatieve, sombere kanten van het bestaan. Verdriet, teleurstelling, ziekte, oorlog. Daarom schilder ik nooit een vlakke achtergrond. Mijn werk is gelaagd, zoals het leven zelf.”

“Vaak schilder ik een doek gewoon een aantal keren over. Iets van die ondergrond zie je altijd terug. Het scheppingsproces duurt niet altijd even lang. Een paar weken of een half jaar. Schilderij wegzetten, opnieuw beschouwen, verder peuteren. Tot het opeens af is, dat voel ik gewoon. De positieve visie domineert altijd. De dynamische, actieve stijl. ‘Kom op, probeer er iets van te maken.’ Met vrienden, werken, eten, drinken en zeker: verder kijken dan je eigen omgeving.”

Haar mini-keramiekjes zijn bijzonder. Met een lichtelijk onbeholpen, maar altijd vrolijke en innemende stijl. Met zo’n spontane uitstraling dat het wel lijkt of ze zichzelf hebben gecreëerd. “Dat gepriegel met klei is zo’n heerlijke afwisseling met schilderen. Je moet wel goed opletten, die piepkleine beentjes breken zo af. Na het drogen worden de beeldjes op 1050 graden gebakken in de oven. Dan beschilder ik ze met onderglazuur. Bovenglazuur erop, in een oven van 1000 graden. Goudluster erop en de laatste ovenronde op 800 graden. Heerlijk werk.”

De kunstenares heeft net afscheid genomen als docent kunstvakken aan de middelbare school. Reden voor enige weemoedige retrospectie, maar ook hier prevaleert het positieve. “Lesgeven is een fantastisch dankbaar vak, maar wel tijdrovend. De laatste maanden heb ik nauwelijks een kwast in mijn handen gehad. Ik heb zo’n zin om binnenkort de hele dag te kunnen schilderen. Zo’n long lazy summer is een periode om even niets te doen, maar ondertussen borrelen in mijn hoofd allemaal ideeën. Zomerbubbels. Heerlijk om die straks vorm te kunnen geven.”

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …