Raf van Loon, The space between body and soul

Expositie in Cultuurtoren Honsoirde in Nieuwkuijk

Op de zondagen 10, 17, 24 en 31 maart, opent Cultuurtoren Honsoirde, Abdijlaan 6a in Nieuwkuijk, van 13.00 tot 17.00 uur de deuren om kunstliefhebbers de gelegenheid te geven de afwisseling van kunstwerken te bewonderen van kunstenares Lia Toorenman, gespecialiseerd in schilderen, textielkunst, tekenen en grafiek, en van multidisciplinair kunstenaar Raf van Loon. De toegang is gratis.

Lia Toorenman, Blauw, bruin, rood

Bij Lia Toorenman uit Geertruidenberg zijn reflectie en verstilling de elementen die haar kunst kenmerken. We zien deze elementen terug in de verschillende kunstvormen en -technieken die zij hanteert. Lia maakt gebruik van geometrische vormen, afwisselend transparant en gelaagd. Daarbij gaat ze uit van een ‘idee’ dat ze consequent tot het eind van het proces heeft doordacht: van schetsen, schikken en herschikken totdat de ‘perfecte’ compositie ontstaat. “Het moge duidelijk zijn dat een idee niet zomaar een uitgangspunt is,” vindt zij, “maar essentieel voor het gehele proces, waarin vereenvoudiging, toeval en kleur een hoofdrol spelen.” Al doende groeien haar werken spontaan en overtuigend. We zien een verrassende afwisseling in de werken van Lia Toorenman, waarvoor zij een keur aan materialen gebruikt, zoals schilderdoek, paneel, textiel (jute), plastiek, olieverf, acrylverf en garen. Voor de vormgeving vertaalt ze haar ontwerpen in diverse technieken, zoals schilderen, collage, grafiek, stikwerk en stofverandering.

Polyester en hout
Na zijn studie en de verplichte legerdienst kwam Raf van Loon uit Dessel (B.) terecht in een polyesterbedrijf, waar hij gefascineerd raakte door het proces van model naar mal tot eindproduct. In 2007 begon hij, naast zijn vaste job, een eigen zaak in de reparatie en productie van polyesteronderdelen. Dit gaf hem de kans te experimenteren met een breed scala aan materialen, waarbij zijn nieuwsgierigheid hem heeft geleid naar uiteenlopende domeinen. De verschillende cursussen die hij heeft gevolgd, van bedrijfsbeheer tot autotechniek, lassen, plaatbewerking en stoffering, stelden hem in staat zijn kennis aanzienlijk uit te breiden. Daarbovenop kwam de liefde, het vakmanschap en de kennis voor het ambacht van houtbewerking, zoals Raf die bij zijn vader zag. Die hebben zijn begrip van hout verrijkt en hem geïnspireerd om er ook in zijn eigen creaties mee te werken.

Dit hele traject heeft ertoe geleid dat hij inmiddels een degelijk atelier en veel gereedschappen ter beschikking heeft. In 2022 heeft Raf besloten om zich volledig op zijn kunst te richten. Hij heeft al die jaren bewust niet veel naar kunst gekeken om zijn creativiteit ‘zuiver’ te houden, maar heeft wel altijd een voorliefde gehad voor popart en de rijke fantasie van Panamarenko. Dit maakt zijn werk zeer divers, waarbij hij zich meestal laat inspireren door ‘het materiaal’.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …