Expositie ‘Het Geheim van de Meester’ in Museum Slager

Nederland heeft een roemrijke geschiedenis en wereldfaam op het gebied van de schilderkunst. Voor het tv-programma ‘Het Geheim van de Meester’, gemaakt in een samenwerking van AVROTROS en IDTV, gingen topexperts de uitdaging aan: het reconstrueren van uiteenlopende Nederlandse en buitenlandse kunstwerken. Museum Slager toont welke geheimen achter de meesterwerken schuilen aan de hand van 26 reconstructies uit de tv-serie. Te zien van 21 april tot en met 18 augustus.

Het team van experts werkte vanuit een modern meesteratelier en met geavanceerde apparatuur om de meesterwerken tot leven te brengen. Zij gingen grondig te werk en gebruikten vele onderzoekstechnieken. Ze verbrandden een koeienschedel om tot precies de kleur beenderzwart te komen die Rembrandt gebruikte. Ze onderzochten het juweel op Vermeers meisje met de parel. Het was geen parel, maar wat was het dan wel?

Kunstschilders Lisa Wiersma en Charlotte Caspers moesten zich zowel de stijl en techniek van Rembrandt en Vermeer eigen maken als die van Jan Schoonhoven. Restaurator Michel van de Laar hielp hen daarbij, evenals materiaaldeskundige Joris Dik en materiaalhistoricus Thijs Hagendijk.

Het resultaat van al die inspanningen is indrukwekkend. De worsteling met de materie resulteerde in prachtige reconstructies die vrijwel niet van de originele kunstwerken te onderscheiden zijn. Een bezoek aan de expositie in Museum Slager is daarom als een ontdekkingsreis door de kunstgeschiedenis, waarbij veel te genieten en te ontdekken valt.

Naast de eerder genoemde kunstenaars zijn reconstructies te zien van werken van onder anderen Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch, Frans Hals, George Hendrik Breitner, Frans Hals, Claude Monet, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens, William Turner en Jan Sluijters.

Het ‘Geheim van de Meester’ is een goed bekeken en hoog gewaardeerd programma op de Nederlandse televisie. Marc Pos was producent van het programma. Michel van de Laar heeft een stevige band met Museum Slager: als restaurator maakte hij deel uit van het expertteam. Hij is restaurator bij Museum Slager.

Stilleven met akkerbloemen en rozen, Vincent van Gogh

Uniek in de expositie en voor de eerste keer te zien in Nederland is de reconstructie van ‘Stilleven met akkerbloemen en rozen’ van Vincent van Gogh, vanaf 1974 eigendom van het Kröller-Müller museum. Lange tijd was er twijfel over de echtheid: bloemen te overdadig en van Gogh schildert zo niet! Maar … het was echt! Onder de vrolijke bloemen zat alleen een geheim verborgen: een schildering van twee worstelaars! Nu ook in Museum Slager te zien!

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 1700 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree € 13 inclusief kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis, kinderen van 13-18 jaar € 4, Museumkaart en Icomkaart gratis.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …